Остеопороза

Остеоартрозата се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан. Според различни проучвания, между 12-15% от населението страда от остеоартроза, а при хората над 70-годишна възраст процентът скача на 50-70%.

В световен мащаб и в България броят на хората страдащи от остеоартроза постоянно се увеличава, поради стресовия и модернизиран начин на живот, водещ до заседнал живот, липса на достатъчна физическа активност и затлъстяване.

Хората подценяват проблема остеоартроза – отиват на лекар в напреднал стадий на заболяването. Ненавременното и неправилно лечение може да бъде причина за сериозни деформации и дори инвалидизация.

При това заболяване голяма част от хората се самолекуват с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), а около 70% от тях не са запознати със страничните ефекти от действието им върху стомаха. Хората трябва да знаят рисковете от употребата на НСПВС върху стомаха и необходимостта от прилагането на терапия, която овладява болката в ставите, но и прeдпазва стомашната лигавица.

Именно затова Национална пациентска организация реализира проект, насочен към предоставяне на обучение и подкрепа на пациентите с остеоартроза, която да позволява посредством индивидуални обучителни беседи с пациента и прозвъняване от представители на Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит, да се контролира направеното обучение на пациента и да подобри придържането към терапията на тези пациенти. 

 

Принципи на обучението във факултета

 

Принципът на провеждане на проекта е в реализирането на обучителни беседи за пациентите, които ще се провеждат от медицински специалисти – ортопеди и невролози.

С цел проследяване ефекта на проведената от специалиста беседа, няколко дни след обучението пациентът е прозвъняван от представител на пациентската организация – Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит”, който му задава няколко контролни въпроса. 

Целта е да се следи дали пациентът се придържа към назначеното лечение, дали има проблеми и дали е доволен от направеното му обучение. По този начин се забелязват и се отчитат всякакви промени, които могат да окажат влияние върху подобряването на здравословното състояние на пациента. 

Идеята на системата е да осигури приемственост в лечението на пациенти, които са посетили специалист невролог или ортопед и са диагностицирани с остеоартроза, да се представи проблемът в пълнота и на разбираем за пациента език. Основните акценти в рамките на обучението ще бъдат:

 • Сериозността на заболяването остеоартроза (ненавременното и липсата на правилно лечение може да доведе до сериозни деформации) 

 • Рисковете от употребата на НСПВС върху горния гастроинтестинален тракт.

 • В случай на прилагане на терапия е необходимо такава, която овладява болката в ставите, но и предпазва стомашната лигавица.

 • Значението на придържането към предписаната от лекар терапия от гледна точка на справяне с проблема и превенция на прогресиране на заболяването.

Обучителните беседи започнаха в началото на октомври и продължиха до средата на месец ноември, като обучители бяха 50 медицински специалисти – невролози и отропеди от цяла България.

Пациентите, които са включени в проекта, са със следните характеристики - пациенти с остеоартроза и такива, при които се наблюдава риск от развитие на НСПВС-индуцирани язви на стомаха и/или дванадесетопръстника.

Всеки обучен пациент по програмата получава

В рамките на обучителната беседа, специалистът предоставя на пациента информационен материал – обучителна книжка, в която е предоставена на разбираем за пациента език цялостна информация за заболяването, начините за лечение и минимизиране на рисковете.

С включването си във факултета Остеоартроза пациентът се запознава със следната информация:

 • В България няма точна статистика за заболеваемостта - между 12-15% от населението страда от остеоартроза, а над 70-годишна възраст - между 50-70%.

 • Остеоартрозата се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан.

 • При ненавременното и неправилно лечение остеоартрозата може да причини сериозни деформации, които да окажат влияние върху подвижността на човека.

 • Ставните заболявания не са лечими дефинитивно. Не могат да бъдат изкоренени и премахнати завинаги. Затова целта на терапията е да се подбере добра комбинация от лекарства и терапевтични методи, които да овладеят болката в ставите и да забавят прогресията на болестта за възможно най-дълъг период.

 • Основният симптом, водещ до дискомфорт и влошено качество на живот е болката. 

 • При прилагането на медикаментозно лечение се цели максимално голям ефект на премахване на болката и подобряване качеството на живот, забавяне дегенерацията на ставния хрущял. 

 

Остеоатрозата – счита се, че тя ще бъде болестта на 21 в. Заболяването се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан.

Остеоартрозата е най-често срещаното заболяване сред населението в напреднала възраст,като най-предразположени към него са жените след менопауза, тъй като количеството на произвеждан естроген намалява. Естрогенът подпомага правилното усвояване на калция от организма. Така при намалено производство се нарушава, както усвояването на калция, така и усвояването на други вещества, подпомагащи правилното развитие на костната и хрущялната тъкан.

През последните години честотата на заболяването се увеличава все повече, поради стресовия и модернизиран начин на живот, водещ до заседнал начин на живот, липса на достатъчно физическа активност и затлъстяване.

Остеоартрозата може да засегне всяка става в тялото на човек, но най-често това са ставите, които са подложени на голямо натоварване - тазобедрена, колянна, ставите на гръбначния стълб и малките стави на ръцете. 

Остеоартрозата е хронично заболяване, което води до влошаване качеството на живот, поради съпътстващата болка и ограничаване движенията в засегнатите стави.

 

За разлика от ревматоидния артрит, остеоартрозаът не оказва влияние върху органите на тялото и не води до някакво заболяване. Въпреки това, остеоартрозата се нарежда сред сериозните заболявания, именно защото може да причини деформации, които да окажат влияние върху подвижността на човек.

Развитието на заболяванетоможе да доведе до изкривяване на колената във форма наподобяваща крива изпъваща кракатаподобно на лък (показано на снимката вляво).

Възможно е да се образуват и костни разклонения по протежение на гръбначния стълб (на снимката вдясно), които впоследствие да оказват дразнение на нервите. Подобни дразнения могат да доведат до болка, скованост или изтръпване в някои части на тялото.

1. Движение. 

Поддържайте ставите си здрави, като се раздвижвате редовно. Колкото повече движения извършвате, толкова по-малко стягане и схващане ще усещате. Независимо дали четете, работите или гледате телевизия, старайте се да променяте по-често позата, която първоначално сте заемали. Почивайте си като ставате от работния си стол и се разхождате в офиса.

2. Ставната болка и артрита. 

Пренатоварването на ставите или тяхната увреда може да наруши крайния отдел на хрущяла в ставата. Това причинява неравности по ставните повърхности и съответно предизвиква болка при движение, поради търкане на наранените повърхности една в друга. Вследствие на това могат да се развият шипове, които допълнително да увредят състоянието и да доведат до допълнително изпотяване, стягане и болка.

3. Защитавайте тялото и ставите си: 

Нараняванията увреждат ставите на човек. Бъдете внимателни винаги когато спортувате. Носете предпазващи наколенки, налакътници и други протектори, когато спортувате и има опасност да се нараните.

4. Здраво тяло – здрави стави: 
Ставите Ви болят? Отслабнете няколко килограма и ще усетите как премахвате част от напрежението и тежестта в бедрата, колената и от гърба си. Допълнителните килограми на основните места, които напрягат ставите, са един от рисковите фактори за увреждане на хрущяла в ставите. Дори малка загуба на тегло може да подобри състоянието Ви. Всеки загубен килограм намалява напрежението върху тялото на човек
 
5. Загрявка преди упражнения:

Много хора вярват, че практикуването на различни упражнения стои в основата на превенцията от развитие на артрит. Но не всички хора са свикнали да извършват тежки упражнения редовно и впускането в такова начинание може да има дори отрицателен вместо положителен ефект. За това всеки път преди да се впуснете в усилена тренировка, уверете се, че преди това добре сте загряли мускулите и ставите си с предварително разтягане и леко натоварване.

6. Пийте мляко, за да запазите ставите си здрави: 

Калцият и витамин Д помагат за правилното развитие на костите и поддържат тяхната здравина. Здравите кости ще Ви държат на крака и ще Ви предпазят от падания, които увреждат ставите Ви. Млечните продукти са най-добрият източник за набавяне на необходимите калций и витамин Д. Друг източник на тези полезни витамини и минерали са зелените „листови” зеленчуци - броколи, зеле, зелена салата. Консумацията на хранителни добавки може да бъде от полза при необходимост от набавяне на необходимите за организма микро и макро елементи, както и витамини.

7. Бъдете внимателни при вдигане и носене на тежки товари: 

Преценете внимателно натоварването, на което подлагате ставите си при вдигане и носене на тежки предмети. Носенето на тежки чанти в ръце, вместо на рамо, ограничава възможността да си помогнете с по-големите мускули и стави, с цел равномерно разпределяне на тежестта.

носете частите на рамо вместо в ръце, така че големите мускулни групи да могат да се включат в процеса.

8. Използвайте лед, когато почувствате болка: 

Ледът е естествено и леснодостъпено средство за бързо успокоение на болката. Той повлиява не само болката, но и отока. При възпалителен или оточен процес, поставете торба с лед завита около засегнатата става с кърпа. Оставете го да действа около 20 мин. Нямате под ръка лед? Вземете изстуден пакет зеленчуци и го завийте с кърпа върху засегнатото място. Помнете – НИКОГА не прилагайте директно лед върху кожата.

9. Лекувайте ставните наранявания:

Физическата травма може да допринесе за развитие на остеоартроза. При нараняване незабавно потърсете Вашия лекар, който ще прецени какво е подходящото лечение и при нужда да блокира движенията като шинира ставата.

Може да се наложи да избягвате обичайните за Вас дейности, които допълнително натоварват ставата или да трябва да използвате колани, наколенки, налакътници, за да стабилизирате увредения крайник.

10.  Защита на ставите с правилна стойка:

Старайте се да поддържате изправена стойка, когато стоите на бюрото си. Добрата стойка предпазва Вашите стави по целия път от врата до коленете. Един лесен начин да се подобри стойката на човек е чрез ходене. Колкото по-бързо вървите, толкова по-усилено работят мускулите Ви, за да Ви държат изправен. Плуването също може да подобри стоежа на тялото.

Остеоартрозата може да се определи като многофакторно заболяване, което може да се развие вследствие на едновременното прогресиране и влияние на повече от един фактора.

Опорно-двигателният апарат на човека е изграден от кости, стави, ставна капсула, ставни връзки, укрепващи ставата, както и сухожилия. Ставите са връзките между отделните кости в тялото на човек и осигуряват движението им една спрямо друга. В края на всяка става са разположени хрущяли, които намаляват триенето на здравите стави.

С годините, при повишено натоварване на ставата и механичният стрес, който тя получава, се стига до увреждане на ставния хрущял. Клетките на хрущялната тъкан (хондроцити) се опитват да компенсират загубената хрущялна тъкан, но обикновено реакцията е неадекватна и се стига до дегенерация на ставния хрущял.

Диагнозата остеоартроза се поставя след обстойна анамнеза, преглед и провеждане на различни изследвания.

В момента диагностиката на остеоартрозаа е базирана главно върху следните параметри:

 • симптомите на пациента - болка в ставата, ограничена двигателна способност на засегната става;
 • рентгенова снимка, доказваща наличието на структурни изменения в ставите.

В последните години развитието на медицината допринесе и за разработването на нови технологии, допринасящи за извършването на изследвания с по-прецизни и точни резултати, подпомагащи успешното поставяне на диагнозата остеоартроза.

Изследвания насочващи към диагнозата:

 • Може да се направи рентгенова снимка, която да потвърди заболяването и да изключи наличието на друго с подобни симптоми.
 • Артроцентеза-това представлява вкарване на стерилна игла в ставната кухина и взимане (аспириране) на течност за изследване. Това изследване се прави с цел установяване на евентуално възпаление в ставата.
 • Артроскопия-  друг ценен метод за изследване на ставите. Представлява вкарване на малък тубоподобен инструмент през малък разрез на ставата. Инструментът завършва с камера и е снабден с източник на студена светлина. Изследването помага да се визуализират точно проблемите в ставната кухина.
 • Кръвни изследвания могат да се направят, за да се отхвърли възможността симптомите да се дължат на ревматоиден артрит.

 

ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОСТНА МИНЕРАЛНА ПЛЪТНОСТ

Най-разпространеният начин за оценка на остеопороза е измерването на костна минерална плътност (КМП). Извършва се по метода DXA (от Dual-energy X-ray Absorptiometry – двойноенергийна рентгенова абсорциометрия). Тази рентгенова диагностика с ниско ниво на радиация дава информация за плътността на Вашите кости. 

DXA се извършва на бедрената кост и/или гръбначния стълб. Резултатите Ви се сравняват със стандартните стойности на КМП за здрави млади хора и това сравнение определя Вашия Т-фактор (наричан от специалистите Т-скор). По този фактор Вашият лекар може да Ви каже дали имате нормално плътни кости, остеопороза или „остеопения“ (етап на понижена костна маса (ПКМ), който може да доведе до остеопороза).

Какво показват Вашите  измервания на КМП

Ниската стойност на КМП не означава, че неизбежно ще получите фрактура.

АВТОТЕСТ ЗА ОСТЕОПОРОЗА

 • Изтеглете и полпъленте въросника за индивидуална оценка на риска от остепопороза
 • Покажете го на вашия лекар за да обсъдите дали при Вас съществува риск от фрактура

Комбинирането на медикаментозната терапия с допълнителни терапевтични похвати са от ключово значение за овладяване на болката и предпазване от усложнения, но друг основен компонент, за да е успешно лечението, е Вашето собствено отношение към заболяването. 

Способността Ви да се справяте с болката и уврежданията определя до каква степен остеоартрозата, ще надделее в ежедневието Ви.

Говорете с лекаря си ако се чувствате разочаровани. Той може да има идеи как по-лесно да се справите със заболяването или да Ви насочи към някой, който може да Ви помогне.

В същото време опитайте се да:
 • Съхраните положителната нагласа. Направете план с доктора, как трябва да протича ежедневието Ви. Това ще Ви помогне да почувствате, че Вие управлявате заболяването, а не то Вас.
 • Практикувайте техники за пълноценна почивка и релаксация. Хипноза, дълбоко дишане, въображаемо справяне с проблема и релаксиране на мускулите могат да бъдат използвани за контрол на болката.
 • Познавайте възможностите си. Почивайте си, когато сте уморени. Артритът може да Ви направи податливи на умора и мускулна слабост – едно дълбоко изтощение, което прави всичко, с което се заемете, едно голямо усилие. Почивката или дори кратката следобедна дрямка, които не пречат на нощния сън, също могат да помогнат.

СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ С РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ” е учредена през месец юни 2010г. и е регистрирана по закона за юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.

Създаването на АПРА е ествествен резултат от съществуващата остра нужда от защита на интересите на пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, за леснодостъпна терапия, отговаряща на съвременните световни стандарти.

ЦЕЛИ НА АСОЦИАЦИЯТА

 • Осъществяване на широка обществена информираност и ангажираност за разрешаване проблемите на пациентите, страдащи от ревматоиден артрит.
 • Осигуряване на възможности за взаимопомощ между пациентите, техните семейства и близки, да представим сериозността на заболяването, да видим живота отблизо с болестта и да се научим да живеем с нея.
 • Защитаване правата на пациентите с РА пред държавните и общински органи в страната, в това число съдействие за осигуряване на финансово подпомагане на лица засегнати от заболяването.

Управително тяло

Председател – г-жа Роза Чеглайска

Член на УС на АПРА – Анета Драганова

Контакти

Адрес: София, район „Красно село”, жк. „Лагера”, бл. 55, вх. Б, ап. 19
Телефони: 0888 56 35 01; 0899 61 07 15
Еmail: office@apra-bg.org

http://www.apra-bg.org/

Съществуват редица рискови фактори, които увеличават възможността от развитие на остеоартроза. Като такива могат да се посочат:

 • Възраст - с напредване на възрастта се увеличава и риска за развитие на остеоартроза.
 • Пол - жените по-често развиват остеоартроза спрямо мъжете.
 • Костни деформации. Някои хора, родени с вродени малформации на ставите или хрущялите, също са с повишен риск за развитие на остеоартроза.
 • Тегло – наднормено тегло
 • Травми в миналото. Претърпени наранявания и травми в миналото, особено при спортисти или при хора, претърпели катастрофи, увеличават риска от развитие на заболяването.
 • Заседнал начин на живот. За правилното хранене на хрущяла, от изключително значение е начина на живот и натоварването, което всеки един оказва върху ставите си – важно е човек да не води заседнал начин на живот.
 • Определени професии. Установено е, че при някои професии човек извършва движения, които натоварват предимно едни и същи стави. Това може да предразположи дадената става или стави към развитие на остеоартроза.
 • Други и/или съпътстващи заболявания. Наличие на някое от следните заболявания - диабет, хипотиреоидизъм, подагра, болест на Paget и др., са предпоставка за увеличен риск от развитие на заболяването.

Женският хормон естроген допринася за здравината на костите, като поддържа баланс между образуването и разграждането на костно вещество. След менопаузата се появява недостиг на естроген, необходим да поддържа този баланс. В резултат на това костите се разграждат по бързо, отколкото могат да се възстановят.

Хормонът естроген допринася за баланса между образуване и разграждане на костно вещество. След менопаузата възниква недостиг на естроген за поддържане на този баланс и костите отслабват.

ИНДИВИДУАЛНИ ФАКТОРИ

 • Фамилна обремененост с остеопороза. 
 • Етническа група- по-често при етнически групи от бялата и азиатската раса.

МЕДИЦИНСКИ СЪСТОЯНИЯ И ФАКТОРИ

 • Предишни фрактури
 • Понижена костна маса
 • Понижено телесно тегло
 • Менопауза преди 45-годишна възраст или отстраняване на яйчниците преди 50-годишна възраст, ако не е съпроводено с хормоно-заместваща терапия 
 • Ревматоиден артрит или заболяване на ендокринната система (нарушения на щитовидната жлеза и други) 
 • Използване на кортикостероиди (кортизон или преднизон) в продължение на 3 или повече месеца
 • Проблеми, засягащи усвояването на храните, като болестта на Крон

ФАКТОРИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОВЛИЯЕТЕ

Остеоартрозата е хронично заболяване и не е лечима дефинитивно, т.е не може да бъде изкоренена и премахната завинаги. Затова целта на терапията е да се подбере добра комбинация от лекарства и терапевтични методи, които да овладеят болката в ставите и да забавят прогресията на болестта за възможно най-дълъг период.

Подходи, които се използват при лечението на остеоартрозата:

 • Лекарствена терапия - най-често прилаганата терапия включва използването на лекарствата от групата на НСПВС (нестероидните противовъзпалителни средства) за облекчаване на болката. Благодарение на тях може да се поддържа нормален ритъм на живот. Приемът на НСПВС може да доведе обаче до сериозни увреждания на лигавица на целия стомашно-чревен тракт – хранопровод, стомах, черво, но-най-често се засяга стомахът.
 • Промени в начина на живот – пациентите с остеоартроза се съветват да намалят телесното си тегло, с цел намаляване натоварването върху ставите.
 • Извършване на умерена физическа активност, която да не претоварва ставите.
 • Премахване на част от ставната течност (при голямо количество течност).
 • Вътреставно инжектиране на лекарства
 • Хирургическа намеса е наложителна, когато другите методи не водят до облекчаване на болката.

В началните стадии на заболяването елементарна промяна от стила на живот и промяна на телесното тегло, е способна да премахне оплакванията. Различната тежест на заболяването изисква различени подходи, методи на лечение и комбинация от лекарства.

Медикаменти:

Основният симптом, водещ до дискомфорт и влошено качество на живот е болката. Болката при остеоартрозата е многофакторна и се дължи, както на възпалението и отделените медиатори (от него) на възпалението, така и от увреждането на хрущяла, което е съпроводено с произвеждане на допълнително субстанции, влияещи на периферните нервни окончания за болка.

При прилагането на медикаментозно лечение се цели максимално голям ефект на премахване на болката и подобряване качеството на живот, забавяне дегенерацията на ставния хрущял. За справяне с болката се използват различни болкоуспокояващи средства, като най-често назначавани са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

НСПВС намаляват произвеждането на медиатори на възпалението и с това съответно повлияват върху намаляването на болката. Редица проучвания установяват, че приемането на НСПВС за продължителен период от време повлиява положително остеоартрозата, но може да доведе до сериозни увреждания на лигавица на целия стомашно-чревен тракт – хранопровод, стомах, черво, като най-често се засяга стомахът. Те възникват не само при прием на медикамента през устата, но и при използване на свещички или инжекции. Появяват се множество кръвонасядания („хеморагии“) и повърхностни или по-дълбоки дефекти на лигавицата, неречени съответно „ерозии“ и „язви“. От ерозиите хронично се губят малки количества кръв и тъй като са безсимптомни водят до анемия.

Усложненията, които може да настъпят са дискомфорт или болка в горната коремна половина или зад гръдната кост, ерозивен гастрит или дуоденит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, остър кръвоизлив от стомаха. Особенно внимание заслужават лицата на възраст над 65 г. с преболедувана язва или преживян кръвоизлив, едновременне прием на аминосалицилова киселина, кортикостероиди, антикоагуланти.

Според проучвания за 2002 година честотата на кръвоизливите от пептична язва, индуцирана (предизвикана) от приема на НСПВС, е около 23/100 000 население, а за 2005 честотата на кръвоизливите нараства на 55.5/100 000.

В голямо проучване, в което са включени 11 000 случая на гастроинтестинално кървене или перфорация (в периода 1966-1996, Tramer и сътр.) е изчислено, че рискът за смърт при повече от 2-месечна употреба на НСПВС, надвишава 11.6% (варира от 6 до 16%).

Всичко това води до използването на терапевтични решения, които предоставят комбинация от НСПВС, без които лечението е невъзможно и протектор на стомашната лигавица. Чрез тези терапевтични решения се лекува както болката, така и оттока, затоплянето, подобрява се обема на движение, и в същото време не се уврежда стомашната лигавица, защото терапията е комбинирана с протектор, който защитава стомаха и дуоденалната лигавица.

Така че при лечението на болката в ставите пазете и стомаха. За целта задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към предписаната терапия. Само по този начин ще постигнете максимална ефективност на приложеното лечение!

При някои пациенти с напреднала форма на остеоартроза дори големи дози НСПВС не спират болката. Понякога при такива случаи се прибягва към вътреставно инжектиране на кортикостероиди. Такова лечение обаче трябва да се провежда внимателно, в непродължителен период от време, за да се избегне риск от ускоряване на дегенеративните костни и хрущялни процеси в ставата.

В много тежки случаи могат да се употребят дори опиатни аналгетици. Отново техният прием трябва да е строго съгласуван с мнението на специалистите, поради риск от развитие на зависимост.

Когато всички минимално инвазивни методи изчерпат своята приложимост и действие, болката става постоянна и възпрепятства нормалния начин на живот, се пристъпва към хирургично лечение. Хирургичните подходи са различни и решението кой от тях е най-подходящ се взима от лекар специалист, след преценка на увредата на ставата.

Остеоартрозата е хронично и рецидивиращо заболяване, това означава че веднъж започнало, то прогресира във времето и няма лечение, което да го премахне. Целта на лечението е да се подобри болката и дискомфорта, да се предотврати прогресията на заболяването и развитието на усложнения. Затова е изключително важно, когато състоянието Ви след медикаментозния прием се подобри, да не предприемате самоволно прекратяване на терапията, назначена Ви от лекаря, а да се консултирате с него, тъй като е възможно да увредите стомаха или да прекъснете хода на лечението. Ако той прецени ще намали ако е необходимо приеманата от Вас доза.

Да се намери правилното лечение за хроничната болка при осеоартрит е труден процес, изискващ работа в екип.

За да оползотворите най-подходящо отделеното от лекаря и собственото Ви време, много е важно да разпознавате симптомите и точните си оплаквания, както и да задавате точните въпроси към специалиста. Тази предварителна подготовка може да Ви бъде от голяма помощ.

"Разговорът е диалог, не монолог. Затова се водят толкова малко смислени разговори“ – Труман Капоти

Важно е всеки пациент, когато посети лекаря, да бъде добре подготвен и да знае каква точно информация желае да получи.

При първоначалния преглед при личния лекар, всеки човек трябва да сподели за проблемите и точните оплаквания, които има, за да може той да го насочи към консултация със специалист ревматолог.

Този работен лист може да Ви помогне и ориентира какви въпроси да зададете на Вашия лекар.

По време на прегледа е възможно лекарят да Ви зададе допълнителни въпроси, с които ще да спомогне да се определи точната причина за появата на заболяването.

Въпроси, които може лекаря да зададе:
 • Кога започна болката в ставите.
 • Болката непрекъстата ли е или има интервал между болковите пристъпи.
 • Има ли специфични действия във Вашето ежедневие, които провокират появата на болката или я карат да се засили.
 • Някога наранявали ли сте ставата, която Ви боли.
От Ваша страна е добре да уведомите лекаря за:
 • Всички симптоми, които имате.
 • Информация за медицинските проблеми, които сте имали в миналото.
 • Информация за медицинските проблеми на Вашите родители, братя и сестри.
 • Прием на лекарства и хранителни добавки, които приемате, както за настоящето заболяване, така и за съпътстващи
 • Въпроси, които искате да зададете на лекаря. (никога не се отказвайте да задавате въпроси, даващи допълнителна информация за заболяването Ви. Вие сте в правото си и колкото по-точна и достоверна информация, получена от специалист, имате, толкова по-лесно ще се справите със заболяването).

При проблеми със ставите консултирайте се с лекар!

Виж обучителите във факултета Остеоартроза

При всеки пациент симптоматиката на заболяването се проявява по различен начин. Най-честите симптоми обаче са:

 • Болка в ставите,  която се провокира при движение и най-често се проявява вечерно време. При спондилоартрозата болките са локализирани в поясната област, торакалната част на гръбначния стълб или във врата.При тежка остеоартроза се стига до пълна загуба на хрущяла, което причинява триене между самите кости. Това състояние се характеризира със силна болка, дори и при покой, както и с ограничаване способността за движение в засегнатата става.
 • Скованост
 • Подуване на ставата и задържане на течност;
 • Специфични скърцащи звуци при движение на засегнатата става
 • Затопляне и евентуално зачервяване на кожата над ставата;
 • Деформиране на ставата;
 • Отслабване на мускулатурата;
 • Спазъм на околоставната мускулатура;
 • Оголването на подхрущялната кост.


Симптомите и проявите на изява на остеоартрозата са характерни, но развитието на конкретната клинична картина, както и ходът на развитие на заболяването зависят от вида на засегнатата става. Най-често засегнатите стави са: колянната (гонартроза), тазобедрената (коксартроза), раменната (омартроза), стави на гръбначния стълб (спондилоартроза).

При развитие на гонартроза водещ симптом в клиничната картина е болката в колянната става при натоварване. Тя може да бъде провокирана от различни движения (тичане, продължително ходене, слизане или качване по стълби и дори при хора с наднормено тегло, които стоят продължително време прави). Характерното при това заболяване е сковаността в засегнатата става и това, че болката се успокоява при покой.

Друга често срещана остеоартроза е коксартрозата. Отново водеща е болката и сковаността в засегнатата става. Болката се усилва при натоварване и се успокоява при почивка. Характерно за коксартрозата е накуцването. Тазобедрената става по своята същност се отличава с голяма двигателна способност, но засягането й често води до редуциране (отпадане) на  част от двигателните възможности.

Омартрозата наподобява като клиника гонартрозата и коксартрозата, но локализацията на болката и сковаността са позиционирани в раменната става. Болката е породена от механичното пренатоварване на ставата.

Спондилоартрозата е една от трудно повлияващите се от аналгетици форма на остеоартрозата. Водеща в клиниката е болката и ограничената подвижност в гръбначния стълб. Появата на шипове може до доведе до засягане на нерви, а с това и до разширяване обхвата на болката, поради преминаването й по дължина на засегнатия нерв. Това от своя страна може да създаде трудност при диагностиката на заболяването и дълго време болките да се приемат като следствие на лумбаго, ишиас или дископатия. Други симптоми при засягане на нерви от израстване на шипове са тазово-резервоарните дисфункции (изпускане или задръжка по малка и голяма нужда), радикулити, парези.

Загубата на костно вещество при остеопороза е постепенна и безболезнена. Много жени не знаят, че са с остеопороза и затова първият признак за това състояние може да се появи едва ако си счупят кост.

Понякога има симптоми на остеопороза, които може да видите. Ако забележите, че намалявате на ръст или започвате да се прегърбвате, говорете с Вашия лекар.

Тъй като жените с остеопороза често не показват никакви симптоми, Вашият лекар може да назначи изследвания.Също така лекарят може да разговаря с Вас за рисковите фактори и да Ви препоръча мерки за намаляване на риска от фрактури.

Всички сме виждали хора, които с възрастта намаляват на ръст. Някои се прегърбват. При падане костите им се чупят лесно. 

Това не са явления, които „настъпват от само себе си” с остаряването. Причината за тях е остеопорозата. Много жени с остеопороза нямат симптоми, но са изложени на риск от счупвания, особено на гръбначния стълб, бедрената кост и китките.

Всяка трета жена над 50 г. е имала поне една фрактура, причинена от остеопороза. Всъщност честотата на остеопорозните фрактури е по-висока от тази на сърдечносъдовите заболявания, инсултите и рака на гърдата взети заедно. 

Остеопорозата е медицинско състояние, което може да причини счупвания на кости и се среща по-често, отколкото сърдечносъдовите заболявания, инсултите и рака на гърдата взети заедно. Всяка трета жена над 50 г. е имала поне една остеопорозна фрактура.

Сред профилактичните мерки, които се препоръчват от специалистите за превенция и контролиране на заболяването, могат да се посочат:

 • Почивка

Ако изпитвате болки в ставите е препоръчително да прекратите натоварването в засегнатата става за няколко часа. Специалисти препоръчват почивка в рамките на 12 до 24 часа и намиране на занимание, което не изисква перманентно използване на ставата.

 • Упражнения

Определени упражнения могат да повишат издръжливостта и силата на мускулите около ставата, което ще направи самата става по-стабилна. Придържайте се към леки упражнения, например ходене пеша, каране на колело или плуване. Ако почувствате болка прекратете упражненията. Появата на нова болка, която продължава с часове след упражненията, означава, че сте прекалили с натоварването в засегнатата става.

Загрявката е едно от най-важните неща преди да започнете с упражненията. Внимателни разтягания, такива като навеждане встрани, кръгови движения с ръцете, разтягане на раменете и шията, навеждане напред, за да докоснете пръстите на краката, са едни обикновени, но много полезни упражнения за загрявка.

Ако имате остеоартроза в колянната и тазобедрената става, вероятно желаете да намалите до минимум всяко движение, което изисква тяхната употреба и най-вече такива като тичането. Упражненията с по-малко натоварване, такива като ходене, плуване, каране на колело, аеробика във вода, се оказват по-лесни за изпълнение и не толкова натоварващи за Вашите стави. Те могат да Ви помогнат също така и да отслабнете. Опитвайте се поне 30 мин на ден да отделяте за нисконатоварваща гимнастика.

 • Намаляване на теглото

Наднорменото тегло и затлъстяването допълнително излагат на стрес ставите, които поемат почти цялата тежест на тялото – такива, като тазобедрената и колянната. Дори малка загуба на тегло може да облекчи напрежението в ставите и да намали болката в тях. Добре е да се консултирате с лекаря си преди да предприемете диета за намаляване на теглото. Обикновено диетата трябва да се съчетае с подходящи упражнения.

 • Използване на студена и топла вода за намаляване на болката.

Доказано е, че температурните влияния – топло и студено, могат да намалят болката в ставите. Топлината от своя страна предотвратява сковаността и схващанията, докато студеното подпомага преодоляването на мускулните спазми. Криотерапията (студова терапия) е отдавна използван метод сред атлетите за справяне с увредите и микротравмите на пренатоварените мускули и стави. Криотерапията води до понижаване на метаболитната активност. Това редуцира (намалява) възпалението и тъканния разпад в мускулите. Намалява се продукцията на стрес-протеини в клетката, които се генерират от повишената температура в резултат на физическото усилие. Използването на контрастна водна терапия е оказало забележителна редукция на концентрацията на лактата в кръвта. Добре е процедурата да завърши със студена вода за стимулиране на вазоконстрикцията.

 • Използване на удобни обувки. 

Жените, които често носят високи и неудобни обувки, често страдат от хронични болки в ходилата. Жените, които носят много високи или дори средно високи токове, често се оплакват от появата на болезнен възел отзад на петата. Причината за появата на т.нар. калус е притискането на крака от твърдите материали, от които е направена обувката. Така костта се деформира и допълнително създаденото налягане от деформацията води до мехури, подуване, бурсити (възпаление на бурсата), дори болки в ахилесовото сухожилие.

С някои елементарни промени в стила на живот може да намалите риска от остеопороза или опасността от фрактура, ако вече имате остеопороза.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Здравословната и балансирана диета може да намали риска от загуба на костно вещество. Грижете се да приемате достатъчно белтъчини, калций и витамин D. Калций и витамин D са жизненоважни за поддържането на здрави кости и за избягването на риска от фрактури.Следващата таблица показва какви количества калций и витамин D се препоръчва на жени в постменопауза, застрашени от остеопороза, да приемат ежедневно за намаляване на риска от фрактури.

Калций

Калцият е основен градивен елемент на Вашата костна тъкан. 99% от калциевите запаси на организма се намират в костите. С възрастта тялото все по-трудно усвоява калций. Затова е важно да приемате повече богати на калций храни (вижте списъка на следващата страница).

Калций съдържат следните храни:

Витамин D

Витамин D също е полезен за костното здраве. Той помага за усвояването на калция от храните и допринася за здравето на имунната система и здравината на мускулите.

Недостигът на витамин D може да увеличи риска от остеопороза и вероятността от падане при възрастни, чиито мускули са отслабнали поради липсата на този витамин.

Витамин D помага на организма да усвои калция от приеманите храни.

Един добър начин за „зареждане“ с витамин D е да излизате за малко на слънце всеки ден (обикновено излагане на ръцете и краката за 30 минути, използвайки слънцезащитен крем с фактор под 15). След 60-годишна възраст способността на кожата Ви да синтезира витамин D отслабва, но може да си го набавяте от хранителни добавки или определени видове храни, като мазни риби (сьомга, сардини, скумрия), яйца и черен дроб. 

Ако не прекарвате много време на слънце, за Вас е особено важно да вземате хранителна добавка, съдържаща витамин D.

РЕДОВНИ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Както мускулите, така и костите укрепват от физически упражнения. За да помагате на костите си, трябва да правите редовни физически упражнения, например:

ИЗБЯГВАНЕ НА ПАДАНИЯ

Ако костите Ви са слаби, дори едно „обикновено падане“ от изправено или по-ниско положение може да причини фрактура на китката, бедрената кост или гръбначния стълб. Може да предприемете посочените по-долу мерки, за да намалите риска от падане:

 • Правете упражнения като ходене, йога и пилатес за укрепване на Вашата сила и баланс
 • Носете обувки, които не се хлъзгат
 • Уведомете лекаря си, ако усещате, че не стоите стабилно на крака 
 • Правете преглед на лекарствата си с Вашия лекар поне веднъж годишно
 • Опитвайте да избягвате медикаменти, които Ви причиняват отпадналост
 • Ако не можете да виждате ясно, направете си очен преглед
 • При необходимост носете очила
 • Вземете предпазни мерки срещу падане в дома си
 • Не оставяйте разпилени предмети по пода и използвайте фиксирани, а не свободно лежащи мокети и килими
 • Помислете за поставянето на парапети или ръкохватки по стълбища, до вани и тоалетни.