Собственици на заведения и пациенти обсъждаха безопасността за клиентите в условия на пандемия

Правилната дезинфекция и особено изборът на точния препарат пази живота и здравето на българските граждани. Около това се обединиха представителите на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и държавния здравен инспектор доц. д-р д.м. Ангел Кунчев по време на онлайн среща. Събитието се организира от Националната пациентска организация и е част от поредицата уебинари, насочени към работодатели и служители, заетите в сферата на услугите, работещите в обществените институции и др., като целта на инициативата е да популяризира най-важните мерки в индустрията в условията на пандемия.

Според д-р Кунчев, една от мерките би могла да бъде обикновените почистващи продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности, да бъдат заменени с дезинфектанти. „Препаратът за дезинфекция на повърхности трябва да бъде течен и с поне 70 на сто спиртно съдържание, тъй като алкохолът е сред най-ефикасните и безопасни химикали, които намаляват ефективно патогените, включително и коронавируса“, коментира държавният здравен инспектор. „Не търсете името COVID-19 на етикета. Достатъчно е върху него да е изписано, че продуктът има вирусоцидно или частично вирусоцидно действие, както и номерът на разрешителното му от Министерството на здравеопазването“, допълни той.

По думите на държавния здравен инспектор, към момента в заведенията, където се сервират храни и напитки съществува действащ алгоритъм за спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекция. Той е описан в указанията на Българската агенция по безопасност на храните, изготвени съвместно с Министерството на здравеопазването. Според тези указания, използваните в обектите биоциди (дезинфектанти) трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването, да бъдат задължително етикетирани от производителя, като на етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предназначение, изискванията относно начина им на използване, дозиране и условия за безопасно съхранение, номер на издаденото разрешение. В зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“.

Има продукти, които отговарят едновременно и на двете категории действие. Именно те са подходящи за дезинфекция на повърхности като маси, столове, дръжки на врати, барове, плотове и повърхности в помещения, кухни за приготовление на храни и други подобни.

„За нас е изключително важно да се спазват противоепидемичните мерки, за да преодолеем коронакризата възможно най-бързо. Всеки собственик на заведение и неговите служители имат интерес от това. Радващо е, че до момента няма нито едно огнище на вируса в заведение и аз съм убеден, че една от причините за това е дисциплинираното поведение на повечето ни колеги“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. От своя страна програмният директор на Националната пациентска организация Александър Миланов допълни, че от гледна точка на общественото здраве контролът зависи от дисциплината, дезинфекцията, дистанцията и информирането на обществото за потенциалните рискове и опасности. „Свикваме да живеем в пандемия, преориентираме се, търсим алтернативи, но не бива да забравяме, че вирусът е опасен и може да има сериозни последици за уязвимите пациенти с хронични заболявания“, допълни Миланов.

Препоръките на здравните власти са да има диспенсъри с дезинфектант на възможно най-много точки в заведенията. Мярката е насочена както към посетителите, така и към персонала. Дори за ръце, специалистите препоръчват продукти на течна основа с минимум 70% етилов спирт. Така дезинфектантът достига по-добре до гънките на кожата и се разнася по-ефективно. Желателно е в препарата да има и протектор за кожа. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицеринът. Дезинфектантът, съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт, тъй като се грижи за здравето на епидермиса. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на продукта. Това обаче е проблем, защото те предизвикват алергии или кожни обриви, ето защо трябва да се търсят продукти с вложени безвредни природни съставки, като например добре познатата лавандула, съветват експертите.

В рамките на уебинара бяха обсъдени и допълнителни мерки, които собствениците и управителите на заведенията трябва да предприемат, за да бъде гарантирано в максимална степен здравето на посетителите. Част от тях са свързани с поетапното влизане на хора в обекта, без да се допуска тяхното струпване, както и дезинфекциране на бъздуха с бактерицидни лампи. Коментар беше направен и за маските, използвани от персонала. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора пък е необходимо да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между самите посетители, така и между служителите на обекта.

Няма смисъл от налаганите гранични мерки, които ограничават пътуването, защото вирусът вече е разпространен навсякъде. Това допълни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на дискусията. Според него драконовските мерки, които цяло лято налагаше съседна Гърция не проработиха, защото при повторните тестове се хващаха от 300 приносители максимум 10-15, обясни той. За пореден път главният здравен инспектор заяви, че хотелите и заведенията са инвестирали много да спазят мерките и са сред най-сигурните места по отношение на неразпространение на коронавируса. Доц. Кунчев призна, че посещението на барове и дискотеки и неспазването на дистанция и санитарните мерки е отговорност на самите забавляващи се. Въпреки че няма доказателства, че там се заразяват повече хора, все пак там контактите са по-близки, обясни той. Обаче в Европа това са първите обекти, които се затварят и въпреки, че не желаем и нямаме намерение да правим това, ако се наложи и ние ще предприемем подобни мерки, подчерта Кунчев. Представителите на заведенията подчертаха, че ограничават броя на посетителите и предоставят повече пространство на своите клиенти и спазват всички предписани мерки. Доц. Кунчев заяви, че заведенията не са най-рискови, а по-голяма опасност крие посещението на семейни тържества като сватби, рождени дни и абитуриентски балове.

Според главният здравен инспектор намаляване на работното време на заведенията също няма особен ефект, тъй като вирусът няма работно време. Кунчев подчерта още, че около 100 козметични средства, представящи се за дезинфектанти са спрени от употреба, а спекулата със защитни средства през последните месеци е намаляла. Държавният здравен испектор допълни, че е много по-ефективно да се дезинфекцират въздуха с бактерицидни лампи, а не повърхностите.

Доц. Кунчев бе категоричен, че към момента не се предвижда затягане на мерките, а се препоръчва по-стриктното им спазване. И призна, че инспекторите, които трябва да следят за спазването им са едва 500 в цялата страна и основно се занимават с по-важни дейности за ограничаване на епидемията. Заведенията не са най-засегнати от кризата, а още по-пострадали са хотелите и целият туристически сектор, както и сферата на културните мероприятия, подчерта доц. Кунчев. Въпреки това, че не всички спазват предписанията за първи път от десетилетия други заразни болести като хепапит бележат спад в случаите между 50 и 86 на сто.

В публикацията е използвано съдържание от Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *