НПО стартира информационна кампания за борба със стигмата към живеещите с ХИВ

Въпреки ефективните иновативни терапии, водещи до контрол на инфекцията до неоткриваеми в кръвта нива, стигмата и страхът от дискриминация са сред основните причини за малкия брой изследвали се хора у нас


Днес, 1 декември, отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година Световната здравна организация е поставила темата за равенството като послание, насочено към политическите лидери и гражданите в отделните държави.

По този повод Национална пациентска организация, с подкрепата на Анджелини Фарма и Гилеад, и съвместно с лекари и експерти в областта, стартират информационна кампания за превенция на ХИВ/СПИН, поставяща акцент върху необходимостта от ранна диагностика, навременно лечение и борба със стигмата към хората, живеещи с ХИВ.

В рамките на информационната кампания са предвидени две инициативи, една от които е онлайн обучителен уебинар по темата, който ще се излъчи на 1 декември 2022 г. от 17:00 ч. на страницата на Национална пациентска организация.

В събитието ще вземат участие доц. д-р Нина Янчева, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ и Елена Биринждиева, здравен специалист, председател на сдружение „Здраве без граници“ и управител на центъра за сексуално здраве Checkpoint.

В рамките на уебинара ще бъде предоставена информация за новостите в лечението на пациентите с ХИВ, които през последните години доведоха до ефективен контрол върху заболяването, както и възможностите за предпазване от инфектиране при незащитен сексуален контакт. Специален акцент ще се постави на разликата между ХИВ и СПИН, както и върху ефектите от стигмата върху живеещите с вируса.

Информационната кампания, която ще се реализира в социалните мрежи на Национална пациентска организация и в страницата на инициативата на НПО „Университет за пациенти“, ще акцентира върху митовете и пропуските в информираността на обществото за начините на инфектиране, контрола и лечението на вируса.

 4 020 са лицата с доказана ХИВ инфекция у нас от началото на пандемията през 1986 г. От началото на 2022 г. са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните  мъже да е по-голям от този на жените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *