Mеморандум за сътрудничество бе подписан в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на съсловни и пациентски организации подписаха меморандум за сътрудничество. Поводът е началото на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

С подписването на документа организациите се ангажират да си взаимодействат за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията. Общата цел е да бъде повишена осведомеността на обществото за същността и значението им.

По време на срещата бяха обсъдени приоритетите в съвместната дейност и необходимостта да се говори за донорството в семейството и приятелския кръг, промяната на обществените нагласи спрямо донорството, развенчаването на митовете за донорството и трансплантацията и работа в посока намаляване броя на отказите на близките да дарят органите на починалия.

Важен акцент на срещата бе и популяризирането на донорската карта, която има за цел да изрази приживе волята на човек да дари органите си за трансплантация, улеснявайки близките, в случай че се наложи да вземат подобно решение.

За кампанията „Да! За живот!“:

Близо 1153-ма български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“ Кампанията стартира на 5 ноември, като целта ѝ е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.

В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на техните притежатели. Картите ще бъдат разпространявани на всички събития – част от кампанията. Всеки желаещ да притежава „Донорска карта“ може да я принтира от този сайт.

Националната кампания акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си – нека те са наясно с нашето отношение към проблема. По този начин, в случай на мозъчна смърт, ще им помогнем при взимането на решение в тежък за семейството момент. Последната дума е тяхна!

Повече информация може да намерите ТУК: www.zajivot.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *