Грип

10 факта за Грипа

Начало  »  Факултети  »  Грип  »  10 факта за Грипа

1.  Грипът не е обикновена настинка! 

Тъй като симптомите на грип са подобни на тези на настинка (сухота в гърлото, зачервено гърло, затруднено дишане, течащ нос, сълзотечение, суха кашлица, главоболие, световъртеж и слабост, болки в ставите и мускулите), хората често ги бъркат. Това, което отличава грипът от настинката е съпровождащата висока температура.

2.  Източник на заразата е болният човек

Вирусът се предава по въздушно-капков път и е изключително лесно да се заразите при кашляне, кихане и дори при говорене или издишане. Заразяването се осъществява при вдишване на въздух, съдържащ грипния вирус. Можете да се заразите и при докосване по носа или устатата след контакт със заразен човек или повърхност.

3.  Всеки може да се разболее от грип

Характерно за грипа е, че той може да порази всеки човек, но сред рисковите групи попадат: децата до 14 г., възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания. 

4. Грипът има кратък инкубационен период

На този факт се дължи бързото му разпространение сред голям брой хора.

5.  Броят на заболяванията от грип превишава неколкократно броя на всички останали инфекции, взети заедно.

По данни на СЗО* броят на заболяванията от грип са много по-чести от всички останали инфекции. Това се дължи на краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост сред хората. 

6. Грипът протича циклично, във вид на епидемии

Грипът може да Ви прикове към леглото за няколко дни, като е възможно грипните епидемии да прераснат в пандемии и да поразят от 30 до 50% от населението на Земята. 
 

 7. Усложненията от грипа могат да са животозастрашаващи!

Най-честите усложнения на грипа засягат дихателната система - ларингити, трахеити, бронхити, пневмонии. Възможни са дори гнойни отити и менингити, а при хората с хронични заболявания грипът може да влоши протичането на заболяването. По данни на СЗО в световен мащаб всяка година умират м/у 250 000 и 500 000 души от усложненията, причинени от грип.

8.  Антибиотиците са безполезни при лечение на грип!

Антивирусните препарати, от своя страна, са ценно допълнение към лечението на грипа. Приети още при първите симптоми, те намаляват остротата и продължителността на оплакванията, но не могат да премахнат вируса.

9.  Грипът се променя всяка година.

Тъй като грипът се изменя всеки сезон, човешкият организъм не може да си създаде имунитет и е възможно всяка година да боледуваме от грип! Този факт налага и необходимостта да се ваксинираме всяка година срещу грип.

10. Ваксинацията е най-добрата защита за всяка възраст!

Ваксината действа като стимулира имунната система да изгради естествена защита срещу вируса на грипа. Това помага на организма да се подготви за времето, когато ще бъде изложен на риск от заразяване.