Грип

10 мита за ваксините

Начало  »  Факултети  »  Грип  »  10 мита за ваксините

1. „Не се нуждая от ваксина, защото съм здрав”

От грип може да се разболее всеки, дори и този, който се радва на крепко здраве през годината.  Освен, че ни предпазват от разболяване, ваксините помагат да се ограничи разпространението на болестта сред други хора, малки деца и възрастни, които са изложени на повишен риск от заразяване и развитие на усложненията от грипа.

2. „Не желая да се ваксинирам, защото познавам хора, които се разболяха от грип от ваксината”

Основната ваксина, която се прилага в България, съдържа само инактивирани (убити) части от вируса, без какъвто и да е вирусен генетичен материал. Биологично е невъзможно ваксината да причини инфекция! Ако изобщо има подобно съвпадение на ваксинация и разболяване, то вероятно се дължи на ваксинация непосредствено след заразяване с грип, преди проява на симптомите на заболяването.

3. „Миналата година се ваксинирах и все пак се разболях от грип”

Много често хората мислят, че са болни от грип, а в същност са просто настинали. Освен това, тъй като за изграждането на антитела са нужни две седмици, ваксинираните са изложени на риск от разболяване през този период. За това се препоръчва ваксинирането да става преди началото на грипния сезон. 

4. „Не е нужно да се ваксинирам тази година, защото се ваксинирах миналата”

Непрекъснатите промени в  грипните вируси имат две основни последствия:

  • Първо, за разлика от други заболявания, преболедуването на грип не ни предпазва от ново заразяване в следващите години и дори в същата година.
  • Второ, ваксината, произведена срещу грипните вируси, циркулиращи в определен сезон, не може да ни предпази от новите вируси, които ще преобладават през следващия.

Заради тези факти и тъй като имунитетът, изграден от ваксините отслабва, се препоръчва ежегодна противогрипна ваксинация преди настъпване на новия грипен сезон.

5.  „Не желая да се ваксинирам, заради страничните ефекти на противогрипната ваксинация”

Страничните реакции от приложението на противогрипната ваксина са сравнително редки. Най-често срещани са зачервяване, слабо подуване на мястото на убождането или слабо повишаване на температурата. Тези оплаквания са леки и обикновено отшумяват за ден-два. 

6. "Ако ваксината не е била поставена до ноември, няма смисъл да се ваксинирам след това"

Ефективността на ваксината не зависи от месеца на прилагането й. Нещо повече, пикът на заболеваемостта обикновено настъпва в периода февруари – март, така че прилагането на ваксината дори след ноември също  е препоръчително.

7. " Вече съм боледувал от грип, няма смисъл да се ваксинирам"

Преболедуването от един щам на грипния вирус по никакъв начин не изключва заразяването с друг, дори в рамките на един сезон. 

8.  "Ако спазвам добра лична хигиена не е необходимо да се ваксинирам"

Несъмнено по-добрата хигиена може да помогне в ограничаването на разпространението на грипа, но в никакъв случай няма да ви предпази от заразяване. 

9. "Ако всички в моето обкръжение са ваксинирани не е необходимо да се ваксинирам, защото няма кой да ме зарази"

Ваксинацията предпазва от заразяване с грип единствено човека, който се е ваксинирал. Поради въздушно-капковия механизвъм на предаване на грипа винаги съществува риск от заразяване дори и хората в най- близкия колектив да са защитени. 

10. "Ваксината е твърде скъпа"

Цената на грипната ваксина е около 12 лв, а лечението на грипа и усложненията, причинени от него може да се окаже многократно по-скъпо.