Остеоартроза

Симптоми

Начало  »  Факултети  »  Остеоартроза  »  Симптоми

При всеки пациент симптоматиката на заболяването се проявява по различен начин. Най-честите симптоми обаче са:

  • Болка в ставите,  която се провокира при движение и най-често се проявява вечерно време. При спондилоартрозата болките са локализирани в поясната област, торакалната част на гръбначния стълб или във врата.При тежка остеоартроза се стига до пълна загуба на хрущяла, което причинява триене между самите кости. Това състояние се характеризира със силна болка, дори и при покой, както и с ограничаване способността за движение в засегнатата става.
  • Скованост
  • Подуване на ставата и задържане на течност;
  • Специфични скърцащи звуци при движение на засегнатата става
  • Затопляне и евентуално зачервяване на кожата над ставата;
  • Деформиране на ставата;
  • Отслабване на мускулатурата;
  • Спазъм на околоставната мускулатура;
  • Оголването на подхрущялната кост.

Симптомите и проявите на изява на остеоартрозата са характерни, но развитието на конкретната клинична картина, както и ходът на развитие на заболяването зависят от вида на засегнатата става. Най-често засегнатите стави са: колянната (гонартроза), тазобедрената (коксартроза), раменната (омартроза), стави на гръбначния стълб (спондилоартроза).

При развитие на гонартроза водещ симптом в клиничната картина е болката в колянната става при натоварване. Тя може да бъде провокирана от различни движения (тичане, продължително ходене, слизане или качване по стълби и дори при хора с наднормено тегло, които стоят продължително време прави). Характерното при това заболяване е сковаността в засегнатата става и това, че болката се успокоява при покой.

Друга често срещана остеоартроза е коксартрозата. Отново водеща е болката и сковаността в засегнатата става. Болката се усилва при натоварване и се успокоява при почивка. Характерно за коксартрозата е накуцването. Тазобедрената става по своята същност се отличава с голяма двигателна способност, но засягането й често води до редуциране (отпадане) на  част от двигателните възможности.

Омартрозата наподобява като клиника гонартрозата и коксартрозата, но локализацията на болката и сковаността са позиционирани в раменната става. Болката е породена от механичното пренатоварване на ставата.

Спондилоартрозата е една от трудно повлияващите се от аналгетици форма на остеоартрозата. Водеща в клиниката е болката и ограничената подвижност в гръбначния стълб. Появата на шипове може до доведе до засягане на нерви, а с това и до разширяване обхвата на болката, поради преминаването й по дължина на засегнатия нерв. Това от своя страна може да създаде трудност при диагностиката на заболяването и дълго време болките да се приемат като следствие на лумбаго, ишиас или дископатия. Други симптоми при засягане на нерви от израстване на шипове са тазово-резервоарните дисфункции (изпускане или задръжка по малка и голяма нужда), радикулити, парези.