Остеоартроза

Остеоартроза

Начало  »  Факултети  »  Остеоартроза  »  Остеоартроза

Остеоатрозата – счита се, че тя ще бъде болестта на 21 в. Заболяването се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан.

Остеоартрозата е най-често срещаното заболяване сред населението в напреднала възраст,като най-предразположени към него са жените след менопауза, тъй като количеството на произвеждан естроген намалява. Естрогенът подпомага правилното усвояване на калция от организма. Така при намалено производство се нарушава, както усвояването на калция, така и усвояването на други вещества, подпомагащи правилното развитие на костната и хрущялната тъкан.

През последните години честотата на заболяването се увеличава все повече, поради стресовия и модернизиран начин на живот, водещ до заседнал начин на живот, липса на достатъчно физическа активност и затлъстяване.

Остеоартрозата може да засегне всяка става в тялото на човек, но най-често това са ставите, които са подложени на голямо натоварване - тазобедрена, колянна, ставите на гръбначния стълб и малките стави на ръцете. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остеоартрозата е хронично заболяване, което води до влошаване качеството на живот, поради съпътстващата болка и ограничаване движенията в засегнатите стави.