Остеоартроза

Лечение

Начало  »  Факултети  »  Остеоартроза  »  Лечение

Остеоартрозата е хронично заболяване и не е лечима дефинитивно, т.е не може да бъде изкоренена и премахната завинаги. Затова целта на терапията е да се подбере добра комбинация от лекарства и терапевтични методи, които да овладеят болката в ставите и да забавят прогресията на болестта за възможно най-дълъг период.

Подходи, които се използват при лечението на остеоартрозата:

  • Лекарствена терапия - най-често прилаганата терапия включва използването на лекарствата от групата на НСПВС (нестероидните противовъзпалителни средства) за облекчаване на болката. Благодарение на тях може да се поддържа нормален ритъм на живот. Приемът на НСПВС може да доведе обаче до сериозни увреждания на лигавица на целия стомашно-чревен тракт – хранопровод, стомах, черво, но-най-често се засяга стомахът.
  • Промени в начина на живот – пациентите с остеоартроза се съветват да намалят телесното си тегло, с цел намаляване натоварването върху ставите.
  • Извършване на умерена физическа активност, която да не претоварва ставите.
  • Премахване на част от ставната течност (при голямо количество течност).
  • Вътреставно инжектиране на лекарства
  • Хирургическа намеса е наложителна, когато другите методи не водят до облекчаване на болката.

В началните стадии на заболяването елементарна промяна от стила на живот и промяна на телесното тегло, е способна да премахне оплакванията. Различната тежест на заболяването изисква различени подходи, методи на лечение и комбинация от лекарства.

Медикаменти:

Основният симптом, водещ до дискомфорт и влошено качество на живот е болката. Болката при остеоартрозата е многофакторна и се дължи, както на възпалението и отделените медиатори (от него) на възпалението, така и от увреждането на хрущяла, което е съпроводено с произвеждане на допълнително субстанции, влияещи на периферните нервни окончания за болка.

При прилагането на медикаментозно лечение се цели максимално голям ефект на премахване на болката и подобряване качеството на живот, забавяне дегенерацията на ставния хрущял. За справяне с болката се използват различни болкоуспокояващи средства, като най-често назначавани са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

НСПВС намаляват произвеждането на медиатори на възпалението и с това съответно повлияват върху намаляването на болката. Редица проучвания установяват, че приемането на НСПВС за продължителен период от време повлиява положително остеоартрозата, но може да доведе до сериозни увреждания на лигавица на целия стомашно-чревен тракт – хранопровод, стомах, черво, като най-често се засяга стомахът. Те възникват не само при прием на медикамента през устата, но и при използване на свещички или инжекции. Появяват се множество кръвонасядания („хеморагии“) и повърхностни или по-дълбоки дефекти на лигавицата, неречени съответно „ерозии“ и „язви“. От ерозиите хронично се губят малки количества кръв и тъй като са безсимптомни водят до анемия.

Усложненията, които може да настъпят са дискомфорт или болка в горната коремна половина или зад гръдната кост, ерозивен гастрит или дуоденит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, остър кръвоизлив от стомаха. Особенно внимание заслужават лицата на възраст над 65 г. с преболедувана язва или преживян кръвоизлив, едновременне прием на аминосалицилова киселина, кортикостероиди, антикоагуланти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според проучвания за 2002 година честотата на кръвоизливите от пептична язва, индуцирана (предизвикана) от приема на НСПВС, е около 23/100 000 население, а за 2005 честотата на кръвоизливите нараства на 55.5/100 000.

В голямо проучване, в което са включени 11 000 случая на гастроинтестинално кървене или перфорация (в периода 1966-1996, Tramer и сътр.) е изчислено, че рискът за смърт при повече от 2-месечна употреба на НСПВС, надвишава 11.6% (варира от 6 до 16%).

Всичко това води до използването на терапевтични решения, които предоставят комбинация от НСПВС, без които лечението е невъзможно и протектор на стомашната лигавица. Чрез тези терапевтични решения се лекува както болката, така и оттока, затоплянето, подобрява се обема на движение, и в същото време не се уврежда стомашната лигавица, защото терапията е комбинирана с протектор, който защитава стомаха и дуоденалната лигавица.

Така че при лечението на болката в ставите пазете и стомаха. За целта задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към предписаната терапия. Само по този начин ще постигнете максимална ефективност на приложеното лечение!

При някои пациенти с напреднала форма на остеоартроза дори големи дози НСПВС не спират болката. Понякога при такива случаи се прибягва към вътреставно инжектиране на кортикостероиди. Такова лечение обаче трябва да се провежда внимателно, в непродължителен период от време, за да се избегне риск от ускоряване на дегенеративните костни и хрущялни процеси в ставата.

В много тежки случаи могат да се употребят дори опиатни аналгетици. Отново техният прием трябва да е строго съгласуван с мнението на специалистите, поради риск от развитие на зависимост.

Когато всички минимално инвазивни методи изчерпат своята приложимост и действие, болката става постоянна и възпрепятства нормалния начин на живот, се пристъпва към хирургично лечение. Хирургичните подходи са различни и решението кой от тях е най-подходящ се взима от лекар специалист, след преценка на увредата на ставата.

Остеоартрозата е хронично и рецидивиращо заболяване, това означава че веднъж започнало, то прогресира във времето и няма лечение, което да го премахне. Целта на лечението е да се подобри болката и дискомфорта, да се предотврати прогресията на заболяването и развитието на усложнения. Затова е изключително важно, когато състоянието Ви след медикаментозния прием се подобри, да не предприемате самоволно прекратяване на терапията, назначена Ви от лекаря, а да се консултирате с него, тъй като е възможно да увредите стомаха или да прекъснете хода на лечението. Ако той прецени ще намали ако е необходимо приеманата от Вас доза.