Остеоартроза

Живот със заболяването

Начало  »  Факултети  »  Остеоартроза  »  Живот със заболяването

Комбинирането на медикаментозната терапия с допълнителни терапевтични похвати са от ключово значение за овладяване на болката и предпазване от усложнения, но друг основен компонент, за да е успешно лечението, е Вашето собствено отношение към заболяването. 

Способността Ви да се справяте с болката и уврежданията определя до каква степен остеоартрозата, ще надделее в ежедневието Ви. 
 
Говорете с лекаря си ако се чувствате разочаровани. Той може да има идеи как по-лесно да се справите със заболяването или да Ви насочи към някой, който може да Ви помогне. 
 
В същото време опитайте се да:
  • Съхраните положителната нагласа. Направете план с доктора, как трябва да протича ежедневието Ви. Това ще Ви помогне да почувствате, че Вие управлявате заболяването, а не то Вас. 
  • Практикувайте техники за пълноценна почивка и релаксация. Хипноза, дълбоко дишане, въображаемо справяне с проблема и релаксиране на мускулите могат да бъдат използвани за контрол на болката.
  • Познавайте възможностите си. Почивайте си, когато сте уморени. Артритът може да Ви направи податливи на умора и мускулна слабост – едно дълбоко изтощение, което прави всичко, с което се заемете, едно голямо усилие. Почивката или дори кратката следобедна дрямка, които не пречат на нощния сън, също могат да помогнат.