Хемангиоми при кърмачета

ВЪЗМОЖНИ УСЛОЖНЕНИЯ

Начало  »  Факултети  »  Хемангиоми при кърмачета  »  ВЪЗМОЖНИ УСЛОЖНЕНИЯ

Детските хемангиоми често са безвредни - повечето от тях са малки и регресират спонтанно, без нужда от лечение. Те обикновено не причиняват никакви симптоми по време на или след тяхното появяване. При 5-10% от случаите, в зависимост от разположението им, например разположени по лицето, могат да възникнат проблеми, като се засегнат важни функции. Усложненията могат да доведат до значителна болестност на засегнатия пациент (некроза на носа, ушна инфекция, патологично въздействие върху съседни органи, хронична болка, кървене, респираторни затруднения) и понякога могат да бъдат дори и животозастрашаващи.

Нетретиран хемангиом би могъл да претърпи спонтанна инволюция, но последствията биха могли да бъдат необратими или да представляват неестетичен дефект, водещ до трайно обезобразяване.

Хемангиоми, които причиняват обезобразяване или функционални ограничения могат да повлияят на качеството на живот на засегнатото дете и неговото семейство. Отрицателна реакция от непознати, социална стигма, тъга, стрес и ниско самочувствие са някои от най-често съобщаваните ефекти от наличието на тези лезии.