Хемангиоми при кърмачета

Начало  »  Факултети  »  Хемангиоми при кърмачета

Хемангиомите са най-разпространените тумори в ранна детска възраст, с честота межу 2,6-4,5%. Те засягат по-често женския пол спрямо мъжкия (2,5-4:1). Въпреки че повечето хемангиоми са малки и регресират спонтанно, без нужда от лечение, при 5-10% от хемангиомите, в зависимост от разположението им, може да настъпят сериозни усложнения като обструкция, улцерация или обезобразяване, които да доведат до значителна болестност на засегнатите пациенти (некроза на носа, ушна инфекция, патологично въздействие върху съседни органи, хронична болка, кървене, респираторни затруднения) и понякога могат да бъдат и животозастрашаващи.

Стартирането на Факултет „Хемангиоми в ранна детска възраст“ към дългосрочната програма на НПО „Университет за пациенти“ ще даде възможност на родителите на деца с хемангиом да получат обстойна и навременна информация за заболяването, да се запознаят с възможностите за лечение, да бъдат консултирани от специалисти с опит в лечението на това заболяване и да проведат лечение, което отговаря на индивидуалните нужди на тяхното дете.

В рамките на програмата "Хемангиоми в ранна детска възраст" са предвидени следните активности:

  • Провеждане на Експертна работна група от специалисти педиатри, неонатолози, дерматолози, онкохематолози, детски хирурзи и детски кардиолози на тема "Как се лекуват в България бебетата с хемангиоми?" (октомври 2016 г.)
  • Предоставяне на обучителни материали за заболяването 
  • Организиране на обучителен семинар за журналисти и родители на деца с хемангиом
  • Чрез този проект през 2017 г. Национална пациентска организация ще осигури ранен достъп до лечение на 40 бебета с хемангиом