Диабет тип 2

Лечение

Начало  »  Факултети  »  Диабет тип 2  »  Лечение

След като се постави диагнозата, отначало обикновено се провежда базова терапия, която се изразява в смяна на храните, двигателно натоварване и приемане на метформин. Ако до три месеца не бъде постигнато необходимото ниво на кръвната захар, в повечето случаи лекарят решава да започне лечение с медикаменти. Ако и тези мерки не дадат задоволителен резултат, може ще се наложи лекарственият препарат да се смени. На различните активни вещества пациентът може да реагира различно. Ако нивото на кръвната захар отново не се понижи, може да се наложи прилагане на инсулин.

Въпреки всичко, не е задължително терапията с инсулин да е решение за цял живот. В зависимост от промените в стойностите на кръвната захар, възможно е да се възобнови лечението с другите медикаменти.
 
Обикновенно лечението на Диабет тип 2 започва с някой от следните медикаменти:
 
МЕТФОРМИН
 
Известен още като бигванид, подобрява нарушения отговор на клетките към инсулина (инсулинова резистентност) и процеса на усвояване на глюкозата в мускулите и мастната тъкан. Метформин се приема след хранене, което може да предизвика дискомфорт в стомашно-чревния тракт, възникващ обикновено в началото на лечението.
 
ГЛИТАЗОНИ
 
Намаляват инсулиновата резистентност и стимулират чувствителността на черния дроб, мускулите и мастната тъкан към инсулина. Прилагат се независимо от приема на храна. Лечението с тях може да предизвика повишение на телесното тегло. Възможни са също нарушения в обмяната на веществата в костната тъкан, особен проблем при хора, страдащи от остеопороза.
 
СУЛФОНИЛУРЕЙНИ ПРЕПАРАТИ
 
Засилват секрецията на инсулин от задстомашната жлеза, действат неспецифично, абсолютно независимо от нивото на кръвната захар. Приемат се преди хранене. Чести странични ефекти са повишаване на телесното тегло, а при предозиране – хипогликемия (понижение на кръвната захар).
 
ГЛИНИДИ
 
Подобно на сулфонилурейните препарати засилват секрецията на инсулин чрез стимулиране на задстомашната жлеза (панкреаса). Таблетките трябва да се приемат преди всяко хранене. По време на терапията може да настъпи хипогликемия.
 
АКАРБОЗА
 
Забавя разграждането на въглехидратите (захарта, скорбялата) в червата и постъпването на захар в кръвта. Акарбозата трябва да се приема непосредствено преди едно от храненията. Чести нежелани реакции са диспептичните прояви: гадене, подуване, усещане за препълнен стомах, запек. Понякога могат да настъпят диария и болки в корема.
 
ГЛИПТИНИ
 
Глиптините представляват съвременен клас лекарствени средства, които поддържат собствените сили на организма. Лечението с глиптини се свързва с нежелани реакции, сходни с тези при плацебо, като честотата им не е по висока от тази при лечение с други медикаменти.* Глиптините, наричани също DPP4-инхибитори, могат успешно да се комбинират както с други перорални антидиабетни средства, така и с медикаменти, които трябва да приемате във връзка с други заболявания. Повечето от начините за лечение на диабет тип 2 са фокусирани върху действието на инсулина. Глиптините повлияват и глюкагона и по този начин поддържат естественото регулиране на кръвната захар в организма.