Диабет тип 2

Захарен диабет тип 2

Начало  »  Факултети  »  Диабет тип 2  »  Захарен диабет тип 2
 
Захарният диабет тип 2 е заболяване, разпространяващо се с ускорени темпове в цял свят. Все повече хора страдат от тази болест на цивилизацията. Диабетът не ни връхлита внезапно, нито пък изведнъж можем да постигнем нормализиране на нивото на кръвната захар.
 
Въпреки това, ако проявим достатъчно търпение и дисциплина, ние сме в състояние да повлияем развитието на заболяването. Всяка положителна промяна, всеки стопен килограм и всяко, дори най-малко подобрение на средния показател на нивото на кръвната захар, са от значение. 
 
Вашият лекуващ лекар също ще се радва на успехите Ви! Индивидуалният план за лечение е общо дело на лекаря и пациента, защото без Вашето сътрудничество и най-добрата терапия няма да даде резултат.
 
Диагнозата „захарен диабет” е шок за всеки пациент. Това е естествено, защото диабетът е хронично заболяване, което ще Ви съпровожда до края на живота Ви, освен ако не страдате от по-особен вид диабет, като този, който понякога се развива се при бременност. Сигурно сте се питали дали ще можете да продължите да живеете както преди. Може би сте започнали да се замисляте какво означава заболяването Ви за Вашето семейство. Несъмнено диагнозата „диабет” ще внесе сериозни промени във Вашия живот и ще се превърне за Вас както във физическо, така и в психическо бреме.
 
Може да сте от групата пациенти, които отдавна знаят всичко за заболяването си, но въпреки старанията си не могат да постигнат по-ниски стойности на кръвната захар. Според последните анкети, нивото на разочарование (фрустрация) при страдащите от диабет е много високо. Мнозина от тях се сблъскват с предразсъдъци, присъщи за тяхното обкръжение и не виждат в личния си лекар партньор, който проявява разбиране. Вие чувствате, че след всички неуспешни опити да свалите излишните килограми и да нормализирате нивото на кръвната захар, никой не Ви възприема на сериозно.
 
Особено трудна е борбата с наднорменото тегло. Някои медикаменти, прилагани за нормализиране на нивото на кръвната захар, водят до повишаване на телесното тегло, тоест усложняват процеса на задържане на теглото в определени граници. Освен това, съществува и страхът от усложнения, като увреждане на очите или инфаркт на миокарда, а също от опасни остри състояния, които могат да възникнат заради ниското или високото ниво на кръвната захар.