Рак на млечната жлеза

Съвети

1. Как да разбера повече за заболяването си?

 • Като общо правило, професионалистите по здравни грижи дават на пациентите си информацията, която те искат от тях.
 • Като пациент, жената има право да бъде информирана за това, от което страда, перспективите пред нея и най-добрия начин да се възстанови.
 • Каквото и да е положението, професионалистът по здравни грижи е длъжен да даде отговор и да даде пояснение за всичко, за което бъде попитан. Обикновено, в резултат на опита си, той знае кой е най-добрият начин да даде информация на засегнатото лице
 • Сенологията, като нов клон в медицината, занимаващ се с изучаването на нормалната и патологична гърда, позволява интеграцията на различните дисциплини и с хуманистична насока и така предоставя качествена помощ във всичките й аспекти.

2. Дали да кажа на близките си?

Друга ситуация, която засяга пациента, ще бъде съмнението на кого да каже, че страда от рак на гърдата, в своята собствена семейна и социална среда.Решението е единствено нейно, но тя трябва да бъде убедена, че както и при други заболявания, така и при това тя няма вина. Единственото, за което е отговорна е от този момент нататък да увеличи грижите за себе си.

В случай, че в семейството има деца, най-добрият вариант е те да знаят какво се случва. Децата са най-общо източник на спонтанен оптимизъм и идеи, които на възрастните не им хрумват. Освен това, те са много интуитивни и винаги усещат, че нещо се случва, а знанието им за ситуацията ще избегне тревогата им. Не трябва да се забравя, че децата и младежите виждат тези ситуации от различен ъгъл.

3. Как да се грижа по- добре за себе си?

 • Прием на течности
  Изключително важно е да се избегне дехидратацията на пациента по време на лечението, която може да настъпи като следствие от различните начини на терапия. Водата има съществена роля за поддържане на доброто здравословно състояние, именно затова пациентът трябва да приема значителни количества вода през целия ден.
   

 

 

 • Хранене

Хранителният режим при пациенти с рак на гърдата, не трябва да бъде специален, но трябва да бъде балансиран. Приемайте повече варени зеленчуци, млечни продукти (предпазват от загуба на калций в костите), Фибри. 

Избягвайте сухи плодове (водят до запек) и мазнини (благоприятстват увеличаването на теглото). 

 • Почивка и релаксиращи упражнения 

Пациентите с рак на гърдата се нуждаят от определен брой часове почивка. Организмът им изпитва редица липси – например, организмът произвежда с по-бавни темпове кръвни клетки, което автоматично ще окаже влияние върху издържливостта на човек при различни физически натоварвания.

Периодите на почивка (нощна и няколко часа през деня) трябва да бъдат регулярни. След приключване на курса на лечение, човек трябва да се върне към нормалния си начин на живот. Това трябва да бъде съгласувано с лекуващия го специалист. 

Скорошни проучвания съветват за практикуването на релаксиращи упражнения, като тези, които са базирани на йогата или други дисциплини. 

Личните грижи ще помогнат да се възстанови тялото, духа и съзнанието.

 • Съвети за повдигане на духа

 

1)    Открийте и развивайте собствените си качества, всичко онова, което ни характеризира и ни прави уникални и различни.

2)    Изразяването на собствените емоции е начин да се опознаем по-добре и да се освободим от вътрешната тежест.

3)    Приемането на себе си и своите характеристики спомага не само да се възстановим по-лесно, но и да поддържаме високо ниво на самооценка.

4)    Да се доверявате изцяло на лекаря и той да го знае е полезно, за да може както той, така и засегнатия човек да се чувстват по-спокойни. Пациентът също така има и задължения - да не бъде пасивен, а проактивен пациент.

5)    Споделянето на опит с други пациенти, които също са пострадали от рака на гърдата, помага да се „нормализира” съжителството с болестта. Ако е необходимо, трябва да се поиска комплексна помощ.

Запомнете!!!!!

Връзката на пациента с неговото семейство е жизнено важна. Всеки един пациент (по-специално жената) трябва да бъде поощряван и да му бъде напомняно следното: 

 • да се консултира незабавно със специалист (по възможност лекуващия го лекар) при поява на различни симптоми. Това трябва да бъде единствен и достоверен източник на информация за него.
 • никога да не пропуска ежегодния гинекологичен преглед;
 • да наблюдава и преглежда периодично, без страх или предразсъдъци, гърдите си и да си прави превантивна и качествена мамография на всеки 1-2 години след навършване на 40-50-годишна възраст.

Въпроси.