Рак на млечната жлеза

Профилактика

Начало  »  Факултети  »  Рак на млечната жлеза  »  Профилактика

Тъй като причината за рака на гърдата не е известна, няма как да се изолират и отстранят основните причинели за появата на заболяването. Въпреки това то може да бъде ранно диагностицирано. Това диагностициране „навреме”, заедно с прилагането на правилното лечение във всички диагностицирани случаи, е ключът за постигане на реално излекуване.

 

         1.  Мамография

Единственият преглед с доказана ефективност за ранно установяване на заболяването рак на гърдата е качествената мамография. Мамографията представлява метод на изследване, който действа на принципа на рентгеновите лъчи, като получените чрез тях образи спомагат за откриване на аномалии в млечните жлези.

Много е важно да се уточни, че жената трябва да се включва активно в различни скринингови кампании, тъй като ракът на гърдата е едно от малкото ракови заболявания, които могат да се установяват рано при:

·  жени след 40 години с висок рисков фактор - при профилактичен преглед всяка година;

·  жени между 50 и 69 години – при профилактичен преглед на всеки 2 години;

2.  Самостоятелно преглеждане на гърдите

Всяка жена трябва да преглежда сама гърдите си, поне 1 път месечно, особено тези, които не подлежат на мамография. Най-добре, в случай че имат менструация, е да го правят пет дни след свършването й, когато гърдите са по-малко напрегнати и подути. За жените, при които е настъпила менопауза се препоръчва да правят прегледа го правят на една и съща дата, за да не забравят.

 

За да започнете прегледа правилно, трябва да застанете пред огледало с ръце отпуснати до тялото. Важно е да сте отпусната и да се уверите, че го правите без да бързате и спокойно.

 

Предупреждения

            

Много жени не си правят сами преглед на гърдите, защото им се струва сложно, болезнено или защото провокира у тях известно притеснение, че трябва да се правят на лекари сами на себе си.

Без съмнение е важно да се прави подобен профилактичен преглед, за да може жената да опознае гърдите си и да следи за евентуални изменения в тях.

В повечето случаи установените изменения са маловажни: повече от 80% от бучките, които самата жена установява, са доброкачествени. Но, в случай че откриете нещо, винаги следва да се консултирате с лекар специалист.

Стъпки:

1) Проверете дали по кожата на гърдите има някакви образувания или подутини. Огледайте дали има някакви промени в размера или вида на гърдите. Вижте дали зърната са нормални (да не са свити или вдлъбнати).

                    

2) Направете същото наблюдение като поставитеръцете първо върху бедрата и след това зад тила.

3) Поставете ръката зад тила. Прегледайте лявата гърда с дясната ръка, като притискате с върховете на пръстите и правите кръгови движения.

                        

4)Важно е да прегледате и зърното, като се опитате да установите възможно наличие на бучки или дали има някакъв вид секреция на течност.

5) Направетепоследно опипване в частта близо до подмишницата (която също може да съдържа гръдна тъкан).

6) Пристъпете към извършване на същата процедура и при друга гърда.

Важно!

Препоръчително да се извърши същия преглед в хоризонтално положение, като по избор можете да поставите възглавницата под раменете.

                                  

В случай, че имате някой от следните симптоми незабавно се консултирайте с лекат!