Рак на млечната жлеза

Живот със заболяването

Начало  »  Факултети  »  Рак на млечната жлеза  »  Живот със заболяването

 


Жената с рак на гърдата, в който и да е от етапите на неговото развитие или лечение, се намира в психологическа ситуация на несигурност. Това е напълно естествено и разбираемо, като се има предвид какви емоции предизвиква това състояние: страх, тъга, разочарование, слабост.

Всички тези емоции са характерни за хората, когато се намират в труден момент от живота си.

Без съмнение, тези емоции и чувства могат да се контролират и което е най-важно, да се трансформират в положителен опит за бъдещето.

За да се научи да живее със заболяването, жената трябва да има познания за него и да следва насоките, които специалистът й е дал. В случай че е направена мастектомия, съветът и опитът на лекуващия лекар ще послужат за да се избере подходящия момент и начина за възстановяване на гърдата, ако пациентката желае.

Това, дали човек да бъде болен или не, не подлежи на нашия избор, но това, което може да се избере е най-доброто лечение и начинът да се изправим срещу него с положителна нагласа.

  •  Социална комуникация и психологическа подкрепа

Заболяването може да провокира известно социално уединение от страна на засегнатата жена, тъй като първата й реакция може да бъде да се затвори в себе си и в дома си. Ако това се случи, е изключително необходимо тя да бъде убедена, че най-добре е да се консултира с психолог или психиатър.

Важно е да се отбележи и отчете значението на подкрепата и поддръжката от страна на различни асоциации на засегнатите и на пациентите с подобно заболяване. Възможността за споделяне на процеса на заболяването с други лица в същата ситуация помага в много случаи да се облекчат ефектите от него и жената да се бори с трудовите и социални проблеми, които понякога произтичат от него.

Както се казва в манифеста на FECMA:

„...споделяме заболяване и опит и възвръщаме солидарността и живота”.

 

  • Важно е да запомните!!!
  1. Има нещо по-лошо от това да имаш рак на гърдата – да имаш и да не го знаеш или да не се         подлагаш на лечение.
  2. Право на всички хора е да изискват специализирана и качествена помощ при всякакъв вид засягане на гърдата.
  3. Мнозинството случаи на рак на гърдата се развиват по задоволителен начин, благодарение на постоянния напредък в лечението на болестта.