Остър коронарен синдром

Остър коронарен синдром

Начало  »  Факултети  »  Остър коронарен синдром  »  Остър коронарен синдром

Острият коронарен синдром е опасно и застрашаващо живота състояние. С това понятие се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. В повечето случаи причината за настъпване на остър коронарен синдром е запушване на кръвоносен съд, който „храни“ сърцето. Запушването най-често е в резултат на образуването на тромб (кръвен съсирек в коронарните артерии).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Острият инфаркт на миокарда, известен още като сърдечен удар, представлява сериозна и внезапна промяна в кръвоснабдяването на сърдечният мускул, което води до загиване на части от него. Тези събития се проявяват чрез характерна болка в гърдите, разположена обикновено зад гръдната кост. В повечето случаи болката е пареща или стягаща и се разпространява от лявата или дясна ръка към малкия пръст. Инфарктната болка се придружава, в някои случаи от усещане за слабост и задух, понякога потене, гадене и повръщане, или се придружава от загуба на съзнание. Болката продължава повече от 15 минути и не преминава след прием на нитроглицерин.

В повечето случаи инфарктът на миокарда възниква внезапно, без конкретна провокация. От друга страна, той може да се появи вследствие на неочаквано физическо натоварване или стресова ситуация. Характерно за инфаркта е, че е по-чест през определени часове от денонощието: рано сутрин (5 - 6 часа) или при ставане от сън. Понякога, особено при по-възрастни пациенти или болни от диабет, е възможно и безболезнено протичане на инфаркта. Като алармиращ симптом при тях може да бъде само затруднено дишане или рязко понижаване на кръвното налягане.

 

Причини за възникаване на остър коронарен синдром

 

Нормалната  артерия е гладка и еластична и позволява на кръвта да тече свободно през нея.

 

 

С времето холестеролът се натрупва по артериалните стени под формата на мастни отлагания и ги стеснява.

 

 

Образувалата се плака постепенно нараства. Твърде често плаката се разрушава и съдържимото се освобождава в артерията. Това предизвиква образуването на тромб, който блокира движението на кръвта. Запушването на артерия, свързана със сърцето, е основна причина за инфаркт.

Атеросклерозата е главна причина за възникването на инфаркт и инсулт. По своята същност в процеса на атеросклероза се образуват мастни отлагания (атеросклеротични плаки), съставени от холестерол в съдовете, които кръвоснабдяват жизненоважни органи. Няколко са важните факти, които трябва да се знаят за атеросклеротичния процес. На първо място, заболяването се развива подмолно от ранна възраст, има дълъг латентен период, в който може да няма никаква клинична симптоматика. Едва с напредване на процеса започва да се проявява симптоматика, дължаща се на нарушения баланс между нужда от кислород и възможност за неговата доставка, поради стесняване на съда.

Острите, животозастрашаващи усложнения на атеросклерозата – остър миокарден инфаркт и мозъчен инсулт - се дължат на разкъсване на плаката и пълно запушване на съда от последвалата тромбоза. Поради липсата на кръвоснабдяване, участъкът който се храни от засегнатия съд загива, което определя сериозната дългосрочна прогноза. 
 
Видът на засегнатата артерия определя клиничната изява на заболяването. Ако става дума за съд, хранещ сърцето, се развива остър миокарден инфаркт. От своя страна, съд на мозъка предизвиква исхемичен мозъчен инсулт, а съд на крайник – остра артериална непроходимост на съответния крайник.