Диабет тип 1

ИНСУЛИН

Начало  »  Факултети  »  Диабет тип 1  »  ИНСУЛИН

Как се инжектира инсулин? Възможностите са: с инсулинова писалка или инсулинова помпа.

Инсулинови писалки

Подкожното въвеждане на инсулина си остава единственият ефективен начин на лечение с възможности за най-фино дозиране. Вече са история стъклените спринцовки и металните игли за многократна употреба, изварявани за стерилизация в домашни условия. Пластмасовите спринцовки за еднократна употреба понастоящем са оправдани, когато са с толкова фино градуиране, че позволяват дозиране на инсулина през половин единица (0,5Е) или по-малко. Металните инжекционни устройства за многократна употреба, наподобяващи химикалки за писане (Pen), са най-подходящите за инжектиране на инсулин, имат технически живот с години, работят на механичен принцип и са много опростени за работа. Някои имат и електронен дисплей, който показва последната инжектирана доза.

Техника на инжектиране

Инсулинът се инжектира с игличка с обичайна дължина 6 мм (4 до 8 мм), която се забива вертикално в кожата и се внимава да не попадне в мускул. Това може да се случи, когато дебелината на кожата е само 2-3 мм при много слаби деца (особено на корема). След инжектиране на инсулина изчакваме няколко секунди, за да се усвои последната капка. Най-бързото усвояване на инсулина е от инжекционните места на корема, последвано от тези на ръцете, бедрата и най-накрая от кожата на хълбоците.

Инсулинови помпи

Внасянето на инсулина чрез инсулинови помпи е най-надежното и бързо развиващо се технологично направление в лечението и контрола на заболяването. Инсулиновата помпа има следните предимства:

 • Намалява се броят на инсулиновите инжекции
 • Използва се само бърз инсулинов аналог с болусни дози при хранене, между хранене и през нощта
 • Някои помпи прецизират много фини дози от инсулин до една хилядна от единицата (0.001Е)
 • Някои помпи могат да работят със сензор за постоянно измерване на кръвната глюкоза чрез втора кожна игличка и безжичен сигнал до помпата
 • Помпите са особено полезни за малките деца и бебета, където колебанията на кръвната глюкоза по принцип са най-големи и тяхната корекция без риск от последваща хипогликемия изисква прецизни малки дози. Лечение с инсулинова полпа се препоръчва и при бременни диабетички.

Запомнете!

 • Помпите не работя сами!
 • Помпите искат добро програмиране, добра преценка на въглехидратния прием в грамове на всяко хранене.
 • Помпите искат измерване на кръвна глюкоза преди всяко хранене и по-подробни кръвно-захарни профили (през два часа).
 • Задължително се провежда пространно обучение на болния и семейството му за работа с инсулинова помпа
 • Предупреждава се за риск от запушване на иглата и много бързо развитие на диабетна кетоацидоза поради липсата на подкожно инсулиново депо при този метод на лечение.
 • След прецизно ажустиране при конкретното лице се определят както базалната доза подаван инсулин, така и размера на отделните болуси инсулин за основните хранения коригиран с моментната стойност на гликемия.
 • Като цяло болният трябва да бъде наясно, че грижите за диабета при лечение с инсулинова помпа се увеличават.

Посочените предимства на инсулиновите помпи дават възможност за намаляване колебанията на кръвната глюкоза до стойностите на хора без диабет от 4-5-6 ммол/л, дори при бебета, което е много трудно с обичайното лечение.