Диабет тип 1

ИЗЧИСЛИ СВОЯ РИСК

Начало  »  Факултети  »  Диабет тип 1  »  ИЗЧИСЛИ СВОЯ РИСК

За разлика от диабет тип 1, който не може да бъде профилактиран и съответно избегнат, спрямо възникването на диабет тип 2 могат да бъдат взети превантивни мерки.

Причините за развитието на диабет тип 2 са най-различни: наднормено тегло; ниска двигателна активност; небалансирано хранене; високо кръвно налягане; тютюнопушене; генетична предразположеност. Тъй като тези „фактори на цивилизацията” са характерни за начина на живот на много хора, то броят на случаите с диабет тип 2 непрекъснато нараства. Диабетът не връхлита внезапно, нито пък изведнъж може да бъде постигнато нормализиране на нивото на кръвната захар. Въпреки това, ако се прояви достатъчно търпение и дисциплина, може да се повлияе на развитието на заболяването. Ако диабетът вече е настъпил, той може да се контролира, за да се избегнат застрашаващи живота усложнения.

Хората с предразположеност към диабет тип 2 е добре да се стремят към здравословен начин на живот, като консумират храни и течности с ниско съдържание на мазнини и захар, да се движат редовно, да контролират телесното си тегло, кръвно налягане и липидите в кръвта.

Можете да изчислите своя риск от развиване на диабет тип 2, като кликнете на картинката: