Диабет тип 1

ДИАБЕТ ПРИ ДЕЦА

Начало  »  Факултети  »  Диабет тип 1  »  ДИАБЕТ ПРИ ДЕЦА

През последните години все повече зачестяват случаите на захарен диабет при децата. Има ли медицината отговор за това явление и какво трябва да съблюдаваме при децата си, вижте в следващите редове.

Диабетът има две основни разновидности - диабет тип 1 и тип 2.В детската възраст се среща предимно захарен диабет тип 1. Напоследък зачестява и захарен диабет тип 2 при децата основно в юношеска възраст.Захарният диабет през последните години зачестява и при деца под 5-годишна възраст, което в миналото се е срещало рядко. В кърмаческа възраст случаите са редки, като в част от тях може да има дефекти на структурно и рецепторно ниво, които определят една по-малка и специфична група на захарен диабет в тази ранна възраст.

При захарен диабет тип 1 наследствеността не е изразена. По-висока е по линия на бащата, но процентът е около 6, а при близнаци рискът от развитие на диабет при един заболял от тях е около 30% за другия. Наследствеността има по-съществен дял при захарен диабет тип 2, който се изявява в по-късна възраст. При захарен диабет тип 1 съществува индивидуална генетична предразположеност, която се провокира от фактори на околната среда.

Признаците на захарния диабет се обуславят от повишаването на кръвна глюкоза в резултат на инсулинов недостиг и последващото отделяне в урината.При задълбочаване на метаболитните нарушения настъпва увреждане на общото състояние на детето. Крайната фаза на декомпенсация на диабета е свързана с натрупване на кетотела в кръвта, които могат да причинят кетоацидоза. Симптомите са отпадналост, сънливост, гадене, повръщане, коремни болки, главоболие, поява на ацетонов дъх и кетони в урината.

В кърмаческа възраст процесите могат да се развият по-бързо, отколкото при по-големите деца и да се изразят с тежка дехидратация и увреждане на общото състояние.Ако се забележи промяна в състоянието на детето или се регистрира някой от изброените признаци, родителите трябва да се обърнат към личния лекар. Започвайки лечението на детето, от лекаря специалист се изготвя индивидуален режим за прием на инсулин, храна и спорт.

Детето с диабет в яслена и предучилищна възраст може да посещава неспециализирани детски заведения, като е необходимо медицинският персонал да бъде информиран и да знае как да реагира при определени състояния, а също да се спазва необходимият хранителен режим. Децата се адаптират и за тях не представлява стрес и трудност да провеждат грижите за диабета в ежедневието си и да осъществяват добре всички други дейности  - училище, спорт, хоби и да водят съвсем пълноценен живот.

Детето е като всички останали деца и трябва да се подготви за едно пълноценно участие в живота. Ранната профилактика, детските игри с много движение, особено на чист въздух, правилното хранене, закаляването, избягването на химически медикаменти, правилното лекуване при заболяване, подходът на природолечението към децата, предразположени или вече заболели от диабет. Доброто разбирателство в семейството, обичта на родителите, правилното разбиране и анализиране на проблемите на подрастващите помагат за укрепването на психичната енергия, което увеличава възможностите на организма безболезнено да поема екстремни ситуации.