ХОББ

Задух при ХОББ

Начало  »  Факултети  »  ХОББ  »  Задух при ХОББ

Задухът е често срещан симптом при ХОББ.Задух е усещането за недостиг на въздух или затруднено дишане. Причината за това е, че Вашите бели дробове трябва да работят по-усилено от обикновено, за да можете да вдишвате и издишвате. Медицинският термин за задух е диспнея.

В ранните стадии на ХОББ задухът може да се прояви при извършването на дейности, изискващи допълнителни усилия. Това могат да бъдат дейности, като изкачване или бягане по стълби. С напредване на заболяването задухът може да бъде причинен от обичайни ежедневни активности, като обличане на дрехи и поддържане на ежедневен тоалет.

Задухът може да Ви причинява дискомфорт, но това не трябва да се отразява на Вашата физическа активност. Стремежът да избегнете задуха като ограничите Вашата активност може да влоши състоянието Ви. Това води до още по-засилено усещане за задух.

Може да смятате, че заради задуха си не трябва да правите упражнения, но е важно да знаете, че редовното физическо натоварване в действителност ще допринесе за постепенно облекчаване на задуха.

Причини за задуха

ХОББ включва два основни компонента – хроничен бронхит и белодробен емфизем. 

  • Хроничният бронхит се определя като наличие на възпаление в дихателните пътища, в резултат на което се получават кашлица и храчки, продължаващи не по-малко от 3 месеца в две последователни години. При хроничния бронхит настъпва преструктуриране на стената на дихателните пътища, вследствие на което се стеснява отвора (лумена) на бронхите. Това води до трайно ограничение на въздушния поток в тях,затруднява вдишването и издишването, и води до усещане за задух.
  • Емфиземът засяга малките въздушни кухини в края на въздухоносните пътища (алвеоли). При емфизем въздушните кухини са увредени или унищожени и не могат да се възстановят. По-малкият брой въздушни кухини е причина за намаление на количеството вдишван кислород, достигащ до кръвообращението. Това води до поява на задух на по-късните стадии от развитието на ХОББ. Емфиземът води до загуба на еластичност на белите дробове. При това състояние въздухът не може да излезе и се задържа в белите дробове. Дробовете не се изпразват напълно при издишване. Това може да доведе до прекомерно разширяване на белите дробове (хиперинфлация). Добър пример за това състояние е да се опитаме да вкараме въздух в балон, който вече е пълен. Дишането при емфизем изисква по-усилена работа от страна на белите дробове.

И двата компонента на ХОББ водят до затруднено вдишване и издишване и създават усещане за задух.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАЖНО!

Уведомете Вашия лекар, ако чувствате задух. Важно е лечението да бъде започнато незабавно, за да могат да бъдат овладяни симптомите.