Ревматични заболявания

За заболяването

Начало  »  Факултети  »  Ревматични заболявания  »  За заболяването

Ревматоидният артрит е хронично заболяване на ставите. То се характеризира с:
  • Болезнени подути стави, особено на ръцете , но също така и на раменете, лактите, коленете и краката;
  • Засегнатите стави са симетрични;
  • Сутрешна скованост повече от 30 минути;
  • Умора, загуба на апетит, анемия.

Причините за ревматоиден артрит не са окончателно изяснени, но науката предполага, че отключващата роля се пада на редица външни фактори (инфекции, вируси, бактерии и стрес) при наличие на генетично предразположение. Известно е само, че в началото на болестния процес имунните клетки се активират. Те са насочени срещу структури на тялото. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. Среща се 3 пъти по–често при жените, отколкото при мъжете. Засяга 0,5% - 1% от населението на България. Най-често започва между 30г. и 60г., но може да се прояви във всяка една възраст, дори у деца.

Ревматоидният артрит обикновено започва с коварно възпаление на отделните стави. Tе са подути и зачервени, болят и в условие на покой. Най-често възпалението е на пръстите, китките, лактите, коленете и глезените, но не рядко и на шийните прешлени, което причинява непоносима болка във врата. Ако не се успее да се контролира с медикаментозна терапия ревматоидния артрит през първите години, е възможно да се стигне до постепенно разрушаване на хрущяла, включително костно увреждане на околните връзки и сухожилия. Това води до деформации.
ВАЖНО!
  • Ранното диагностициране на ревматоидния артрит е изключително важно, тъй като при подходящо лечение може да бъде доведен до дълготрайна ремисия.
  • Не прекъсвайте самоволно предписаната терапия и лечение от лекаря, тъй като може да се стигне до сериозни последици.
  • Винаги се консултирайте с лекар – ревматолог.