Рак на дебелото черво

Стадии на развитие

Начало  »  Факултети  »  Рак на дебелото черво  »  Стадии на развитие
Стадии на развитие на колоноректалниякарцином:
 
- Стадий 0 (Ca in situ/карцином на едно място).  Ракът се е появил, но все още не е инвазивен т.е. не е преминал подлежата граница (Lamina propria), която го ограничава от по-нататъшно разпространие и метастазиране.
- Стадий IА. Ракът е ограничен в лигавични (мукоза) и подлигавичния слой (субмукоза), но не е преминал в мускулния слой на червото.
- Стадий IВ. Туморът е проникнал и в мускулния слой на червото.
- Стадий II. Ракът е прораснал през цялата стена на червото, но все още не се е разпространил в съседни органи, липсват и метастази в регионалните лимфни възли.
- Стадий III. Ракът е прорастнал в съседните органи и/или се е разпространил в цялата коремна кухина. Наличие на метастази в регионални и далечни лимфни възли.
- Стадий IV. Ракът се е разпространил из тялото и е засегнал други органи.
 
Прогнозата на колоректалния рак се определя от дълбочината на туморните образувания и степента на обхващане на лимфните възли и другите органи.
 
В късните етапи на заболяването, когато туморната маса се разпространява (метастазира) извън пределите на червото, прораства в стената му и чрез лимфния поток попада в регионалните, а по-късно и в отдалечените лимфни възли. Чрез кръвния поток може да достигне отдалечени органи като черен дроб, бели дробове, кости, главен мозък и да образува метастатични огнища.