Рак на дебелото черво

Дебелото черво

Начало  »  Факултети  »  Рак на дебелото черво  »  Дебелото черво
Дебелото черво е последният отдел на храносмилателния тракт. Дължината му е средно 1,5 m, а диаметърът намалява в дистална посока. Започва от илео-цекалната клапа и завършва с анус.
 
Разделя се на три части: сляпо черво, ободно черво и право черво.
 
Сляпото черво е началната част на дебелото черво. Представлява сляпо завършваща торба, към която е придаден червеобразният израстък (апендикс). Започва от илео-цекалната клапа, която представлява вдаване на завършващия край на тънкото черво в стената на дебелото. Сляпото черво се разполага в дясната халбочна яма. Около него залягат гънки на тънкото черво.
 
Дебелото черво се разделя на четири части:
1. Възходящо черво – започва от сляпото черво на нивото на илео-цекалната клапа, насочва се почти вертикално нагоре и достига долната повърхност на черния дроб, където прави завой , и преминава в напречното ободно черво. Покрито е с перитонеум от три страни, непокрита остава задната му страна.
2. Напречно черво – започва от дясната извивка и завършва при слезката, където образува втора извивка(лява). Дължината му е около 50-60 cm. Разполага се почти напречно в дяснота подребрие, епигастралната или пъпната област и лявото подребрие. Напречното ободно черво е подвижно, благодарение на подвижна връзка. Чрез нея се прикрепва към задната коремна стена. С предната си повърхност напречното ободно черво се допира до черния дроб, жлъчния мехур и стомаха. Долната му повърхност заляга върху примките на тънкото черво, а задната влиза в контакт с дванадесетопръстника и задстомашната жлеза.
3. Низходящо черво – започва от лявата извивка и завършва на нивото на левия хълбок, където се продължава в сигмовидното черво.
4. Сигмовидното черво се намира между низходящото и правото черво. Горната му граница е на нивото на левия хълбок. Има S-образна форма. Притежава връзка, на който се дължи значителната му подвижност.
 
По цялото си протежение свободното черво притежава окръглени издувания – хаустри.Правото черво се разполага в малкия таз и перинеума. Неговият ход не е праволинеен, а образува две извивки. 
 
Стената на дебелото черво се състои от:

1. Лигавица– състои се от цилиндричен епител. Няма чревни власинки и вътрешната повърхност на червото е гладка. Либеркюновите жлези са почти изцяло слузни. Слузният секрет покрива повърхността на лигавицата и облекчава придвижването на фекалиите. 
2. Подлигавичен слой– изгражда се от рехава съединителна тъкан. Тук се намират лимфни фоликули, кръвоносни съдове и нервно сплетение.
3. Мускулната обвивка се състои от циркулярен и надлъжен слой. 
4. Външният слой е представен от серозната обвивка.