Пътуващите студенти

Менингококови заболявания

Начало  »  Факултети  »  Пътуващите студенти  »  Менингококови заболявания

 

Менингококовите инфекции са група заразни заболявания, които се причиняват от Грам - отрицателни диплококи-менингококи, разделини в 13 серогрупи. Най- често срещаните причинители на инфекция са от серогрупи А, В, С, W-135 и Y. 
 
Те предизвикват заболявания протичащи с полиморфна клинична картина на:
  • назофарингит;
  • гноен менингит;
  • менингоенцелафалит;
  • менингококов сепсис.
Източник на заразата могат да бъдат както болни, така и здрави носители, които излъчват причинителя от носа и гърлото. Заразяването става по въздушно-капков път, като се наблюдава подчертана есенно-зимна и пролетна сезонност.
 
Менингитът е една от формите на тежко менингококово заболяване, причинено от т. нар. бактерия Neisseria meningitidis. Друга често срещана форма на тежко менингококово заболяване е септицемия, при която бактериите инфектират кръвта. 
 
Тежкото менингококово заболяване е сериозна инфекция. Менингококовите заболявания се срещат рядко, но болестта може да се развие бързо и да доведе до животозастрашаващи състояния в рамките на 24-48 часа. При 10-20% от хората, които са имали тежко менингококово заболяване, може да настъпят усложнения като умствена изостаналост, глухота, епилепсия или други неврологични състояния. Не всички менингококови бактерии са еднакви. Съществуват около 13 различни серогрупи на Neisseria meningitidis бактерии и всяка от тях се обозначава с различна буква. Шест са серогрупите, които причиняват по-голямата част от заболяването в световен мащаб: A, B, C, W-135, X и Y. Разпространението на различните серогрупи е трудно за предвиждане и често се променя на глобално ниво. Диагностицирането на тежко менингококово заболяване може да бъде трудно, тъй като началните симптоми може да са неспецифични.