Предсърдно мъждене

Усложения

Начало  »  Факултети  »  Предсърдно мъждене  »  Усложения

Едно от най-сериозните усложнения на предсърдното мъждене е мозъчно-съдовият инцидент - инсулт. Причината за това животозастрашаващо усложнение е невъзможността за правилни съкращения на предсърдията, което води до неправилно изтласкване на кръвта от тях и създава предпоставка за тромбообразуване. Тези процеси засягат по-често лявото предсърдие. Формиралият се там тромб преминава безпрепятствено в лявата камера и заедно с изтласкването на кръвта кръвният съсирек може да се придвижи към мозъчна артерия и да я запуши. В резултат на запушването настъпва инсулт.

В зависимост от тежестта на инсулта пациентите имат едно или повече от следните оплаквания:  внезапно силно главоболие, замайване (виене на свят), затруднен вървеж, загуба на равновесие и координация, загуба на чувствителността и способността за контрол на движението в някоя част на тялото, слабост и парализа на едната половина на тялото, смущения в речта и зрението - замъглено, двойно виждане, виждане на черни петна.

Предсърдното мъждене уврежда функционалната структура на сърцето (миокарда) в различна степен, което допълнително се отразява на сърдечната дейност.