Предсърдно мъждене

Начало  »  Факултети  »  Предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене е една от най-често срещаните аритмии, която поразява близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови – инсулт. При около 30% от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, няма съпътстващо сърдечно заболяване.

Предсърдното мъждене много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано. Симптоми, които то все пак може да провокира, са сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване.

Сериозността на проблема, както и фактът, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания, провокира Национална пациентска организация да реализира проект, посветен на предсърдното мъждене.

Активностите в Програмата са насочени към широката общественост и ще бъдат:

  • Предоставяне на обучителни материали за заболяването предсърдно мъждене
  • Обучение за измерване на пулса като най-лесния, безплатен и високоефективен начин за ранно откриване на заболяването
  • Скринингови акции в различни градове на България и измерване на пулса с пулсоксиметър
  • Възможност за консултация на пациенти с общопрактикуващите лекари, включили се в Програмата и извършване на специализирана оценка на риска от предсърдно мъждене
  • Изпращане на пациентите в риск към кардиолог за откриване на заболяването, неговото лечение или проследяване на състоянието след вече назначена терапия.