Очни заболявания

симптоми

Начало  »  Факултети  »  Очни заболявания  »  симптоми
В зависимост от вида й, глаукомата може да протече почти безсимптомно. Заболяването може да остане скрито и по тази причина недиагностицирано години наред, докато зрението не започне да се влошава прогресивно[1] (характерно при откритоъгълна глаукома). Редовните очни прегледи са единственият начин за ранна диагностика на заболяването и съответно за назначаване на адекватна терапия за неговото лечение. Препоръчително е всеки човек над 40-годишна възраст да направи профилактичен очен преглед за глаукома при специалист, докато хората над 60 г. е препоръчително да ходят на профилактични прегледи веднъж годишно.
 
В ранната фаза на заболяването, откритоъгълната глаукома няма типично изразени симптоми. Тя се развива бавно и понякога без осезаема загуба на зрението в продължение на години. В момента, в който пациентът усети загуба на зрение, заболяването обикновено е вече в напреднала фаза[2]. Това е и причината откритоъгълната глаукома да бъде наричана „тихият крадец на зрение“.
 
Симптомите на закритоъгълната глаукома са осезаеми, а щетите настъпват бързо. Те могат да включват остра болка в очите и главата, гадене, замъглено зрение и зачервени очи[3]. Заболяването се характеризира още с появата на кръгове в цветовете на дъгата при излагане на ярка светлина, както и с внезапна загуба на зрението. Повишаването на очното налягане може да настъпи внезапно или постепенно. Характерни за острата закритоъгълна глаукома са внезапните „атаки“ - ситуации при които зеницата се свива или разширява, което за пациента може да бъде изключително болезнено.
 
[1] Weinreb, Robert N., MD. Glaucoma worldwide – a growing concern. Glaucoma research foundation, 2010. 
[2] What are the Symptoms of Glaucoma?(http://www.glaucoma.org/gleams/what-are-the-symptoms-of-glaucoma.php)
[3] Ibid.