Очни заболявания

полезни съвети

Начало  »  Факултети  »  Очни заболявания  »  полезни съвети

 

         

Проверявайте редовно здравето на очите си.

Редовните очни прегледи ще ви помогнат да вземете навременни мерки, ако е започнало влошаване на зрението, така че да забавите процеса. Обикновено първите признаци на проблеми със зрението са не само затруднено фокусиране, но и хронично главоболие в областта на слепоочията. При първи такива симптоми, е добре веднага да посетите очния си лекар.

Тренирайте очите си. 

Продължителното взиране в една точка, например работата с компютър, води до по-бързото атрофиране на очните мускули, а оттам и до затруднено фокусиране. Ето защо на всеки 30 мин. правете гимнастика на очите като редувате гледане в далечина и гледане в близост, като с промяната на фокуса всъщност правите идеална гимнастика за очните мускули.

Мигайте.

Колкото и странно да звучи, хората забравят да мигат, особено, ако работят на компютър или друга професия, свързана с висока концентрация на зрението в една точка, което води до изсушаване на окото, а оттам до влошаване на зрението.

Колкото по-малко изкуствено осветление, толкова по-добре.

Ако работите по цял ден на място с изкуствено осветление, то със сигурност това ще се отрази негативно на зрението ви. Старайте се да се възползвате максимално от естествената светлина, а когато се налага, нека изкуственото осветление бъде достатъчно силно, тъй като слабата светлина води до напрягане на очите.

Не бързайте със смяната на диоптера

Ако се е покачил съвсем малко. Някои офталмолози дори смятат за полезно носенето на очила с малко по-малък диоптер от необходимия, като така подлагате очите си на ежедневна гимнастика, с което намаляте вероятността от атрофия на очните мускули.

Тренирайте тялото си, за да тренирате очите си.

Леките физически упражнения подобряват кръвообръщението, насищат организма с кислород и действат тонизиращо, което се отразява положително и на зрението. Негативни последствия за мускулатурата на очите биха имали тежки физически натоварвания, вдигане на тежки предмети, например.

Слънчевите очила са колкото полезни, толкова и вредни.

Изборът на качествени очила с добра UV защита е особено важен. По-добре не носете очила, отколкото такива, които имат само затъмнение стъкла без да предпазват очите ви. При носенето на такива очила зениците остават широко отворени, а през тях преминават вредните слънчеви лъчи, докато когато сте без очила зениците се свиват, пропускайки по-малко светлина, като естествена защита на очите.