Очни заболявания

диагностика и лечение

Начало  »  Факултети  »  Очни заболявания  »  диагностика и лечение

Първото нещо, което офталмологът прави по време на преглед, е измерването на зрителната острота.
 
Тонометрията, или измерването на очното налягане, има важна диагностична стойност, когато не е еднократен акт, а на равни интервали от време, тъй като дава ясна представа за състоянието на пациента и мерките, които следва да бъдат предприети. Тонометрията може да се направи по различни методи, но задължително се прави няколко пъти, за да се установи какви са колебанията на вътреочното налягане.
 
Пахиметрия– измерването на дебелината на роговицата, съпоставено с измереното очно налягане, е важен момент при поставянето на диагнозата и взимането на решението за лечение, което да бъде предприето.
 
Периметрия– изследване на периферното зрение – очертава се карта на зрителното поле и се прави оценка за възможната прогресия на заболяването.
 
Ако вече имате установена глаукома, при огледа на очното дъно се вижда състоянието на оптичния нерв и се прави оценка на уврежданията от заболяването.
 
Камерният ъгъл се оглежда чрез т.нар. гониоскопия, чрез която офталмологът установява дали ъгълът, под който се срещат ирисът и роговицата, е отворен или затворен.
 
Ако сте диагностицирани с глаукома, изключително важно е да спазвате редовен график за прегледи при офталмолог, за да следите състоянието си и да бъдете сигурни, че предписаното Ви лечение ефективно поддържа сигурни нива на очно налягане.
 
Лечение 
 
Откритоъгълната глаукомата обикновено се контролира с медикаменти, които понижават вътреочното налягане и могат да се взимат под формата на хапчета, очни капки, мехлеми или импланти. Всички те снижават вътреочното налягане, като намаляват продукцията на вътреочна течност или като увеличават оттока през ъгъла на оттичане.
 
Хирургия
 
За много пациенти хирургичната намеса (стандартна или лазерна) може да се окаже най-доброто решение. Видът на интервенцията се определя индивидуално за всеки пациент, като решението се прави на база вид и степен на засегнатост на окото, общото здравословно състояние на пациента, наличието на други очни заболявания.
 
При лазерната операция чрез лазерния лъч се обработват избрани области от цилиарното тяло, за да се намали отделянето на течност и така да се снижи очното налягане. Тази операция изисква лека анестезия и има кратък възстановителен период кратко време за възстановяване. Пациентите може да чувстват леко дразнене в очите, но обикновено се връщат към нормалните си дейности в рамките на един или два дена.
 
При стандартната, филтрираща хирургия, хирургът премахва малко парченце от стената на окото (склерата), оставяйки мъничка дупка, през която течностите могат да изтичат и да бъдат абсорбирани от кръвния поток, като по този начин се намалява вътреочното налягане. В някои случаи хирургът може да постави малка тръбичка или клапа в окото, като клапата действа като регулатор за задържането на вътреочната течност.
 
 
Важно е да запомните!!! Ако сте диагностицирани с глаукома, избягвайте:
  • Прием на много течности, както и изпиването на много течност наведнъж;
  • Продължително натоварване на очите;
  • Шофиране през нощта - за избягване на инциденти;
  • Продължителен престой в по-тъмно помещение;
  • Тютюнопушене и прием на големи количества алкохол;
  • Прекомерна консумация на напитки, съдържащи кофеин (кафе, чай);
  • Заместване на изписаната терапия с диети, упражнения, билки и т.н.
  • Продължителни слънчеви бани, горещи вани, сауни и всички ситуации, в които тялото Ви може да прегрее[1]

 

[1] http://glaucoma.bg/какво-е-глаукома/как-да-живея-с-глаукома/