Очни заболявания

ЧОВЕШКОТО ОКО

Начало  »  Факултети  »  Очни заболявания  »  ЧОВЕШКОТО ОКО
Подобно на останалите части от човешкото тяло, в работата на окото също може да настъпи влошаване, вследствие процеса на остаряване. Някои от тези промени, свързани с напредване на възрастта, са съвсем нормални – например като пресбиопията (или т.нар. „старческо далекогледство“). Развиването на катаракта, която е много често срещано заболяване сред по-възрастните хора, също се приема за нормален процес, свързан с остаряването, като състоянието може лесно да бъде коригирано оперативно. При някои хора обаче се появяват по-сериозни очни заболявания, които могат потенциално да доведат до необратими зрителни увреждания и/или слепота. Сред тях са глаукомата, диабетната ретинопатия (при пациенти с диабет), макулната дегенерация[1].
 
За нарастващия брой случаи на катаракта и глаукома допринася застаряването на населението в световен мащаб, като според Световната здравна организация (СЗО) 65% от хората с увредено зрение по света и приблизително 82% от незрящите са на възраст над 50 години[2].
 
Загубата на зрението обаче не бива да се приема за неизбежен за остаряването процес – благодарение усъвършенстването на диагностиката, лечението и превенцията хората имат възможност да остаряват с добро зрение!
 
 
 
Човешкото око е най-сложният орган в тялото ни. То действа подобно на фотоапарат (камера). Лещата при окото играе ролята на обектива на камерата – от нея зависи ясното и фокусирано зрение, а зеницата, която се свива и разширява според това колко силна е светлината, попадаща върху ретината, може да бъде оприличена на „бленда“. Количеството на входящата светлина, попадаща в окото, се регулира от ириса. Ретината, от своя страна, възприема изображението и го превръща в сигнал към мозъка, като трансформира навлезлите в окото светлинни лъчи в електрически импулси. Зрителният нерв е връзката между ретината и мозъка – той има задачата да превърне електрическите импулси, които преминават по оптичния нерв, в образи.
 
Обичайни проблеми със зрението са миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство), пресбиопия („старческо далекогледство“), астигматизъм (неравномерност в повърхността на роговицата, която причинява виждането на замъглени и разкривени образи).
 
На схемата по-долу можете да се запознаете с основните елементи от анатомията на човешкото око и функциите, които те изпълняват.
 
[1] Ageing and the Eye. Source: http://www.iapb.org/vision-2020/ageing-and-the-eye
[2] Visual impairment and blindness. World Health Organization, Fact Sheet N°282.Source: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs282/en/