Остеопороза

Симптоми

Начало  »  Факултети  »  Остеопороза  »  Симптоми
Загубата на костно вещество при остеопороза е постепенна и безболезнена. Много жени не знаят, че са с остеопороза и затова първият признак за това състояние може да се появи едва ако си счупят кост.
 
Понякога има симптоми на остеопороза, които може да видите. Ако забележите, че намалявате на ръст или започвате да се прегърбвате, говорете с Вашия лекар.
 
 
Тъй като жените с остеопороза често не показват никакви симптоми, Вашият лекар може да назначи изследвания.Също така лекарят може да разговаря с Вас за рисковите фактори и да Ви препоръча мерки за намаляване на риска от фрактури.
 
Всички сме виждали хора, които с възрастта намаляват на ръст. Някои се прегърбват. При падане костите им се чупят лесно. 
 
Това не са явления, които „настъпват от само себе си” с остаряването. Причината за тях е остеопорозата. Много жени с остеопороза нямат симптоми, но са изложени на риск от счупвания, особено на гръбначния стълб, бедрената кост и китките.
 
Всяка трета жена над 50 г. е имала поне една фрактура, причинена от остеопороза. Всъщност честотата на остеопорозните фрактури е по-висока от тази на сърдечносъдовите заболявания, инсултите и рака на гърдата взети заедно. 
 
Остеопорозата е медицинско състояние, което може да причини счупвания на кости и се среща по-често, отколкото сърдечносъдовите заболявания, инсултите и рака на гърдата взети заедно. Всяка трета жена над 50 г. е имала поне една остеопорозна фрактура.