Остеопороза

Остеопороза

Начало  »  Факултети  »  Остеопороза  »  Остеопороза
На пръв поглед изглежда, че костите са статични структури, които не се променят. Всъщност те са динамични, живи и постоянно търпят промени. За да разберем какво е остеопорозата, трябва да знаем как функционира здравата кост. 
 
Костите се износват постоянно. За предотвратяване на трайни увреждания, старото костно вещество непрекъснато се подменя с ново в процес, наречен „костно ремоделиране“. Докато има баланс между разграждане (резорбция) и изграждане (образуване) на костно вещество, Вашите кости ще са здрави.
 
При здравите кости има БАЛАНС, т.е. непрекъсната подмяна на старото костно вещество с ново.
 
При остеопорозата костите се разграждат по-бързо, отколкото могат да се възстановят, поради което започвате да губите костна маса (костите стават „порести“). С времето костите губят здравината си и могат да се счупят.
 
Остеопорозата е трайно състояние и се определя като „тихата болест”, защото много жени нямат симптоми. Въпреки това те са изложени на риск от счупвания, особено на гръбначния стълб, бедрената кост и китките.1 Ако имате остеопороза, костите могат да се счупят при дейности като вдигане на пазарска чанта или след „обикновено падане“, което не би трябвало да причини травма.
 
При остеопорозата има НАРУШЕН БАЛАНС, тоест разграждането на костта е по-бързо от възстановяването. Въпреки че повечето жени нямат симптоми, те са по-склонни към фрактури, особено на гръбначния стълб, бедрената кост и китките.
Важно е да се намали риска от фрактури, тъй като последствията им могат да останат за цял живот, включително невъзможност за извършване на ежедневни дейности или трудно ходене без придружител.
 
Добрата новина е, че до голяма степен можете да си помогнете сам. Правилното хранене и физическата активност са важни. Има възможности и за лечение, което намалява риска от фрактури, ако вече имате остеопороза.