С безплатни прегледи за пациенти и с информационни активности в Народното събрание отбелязваме Международната седмица на предсърдното мъждене

Днес, 22 ноември 2018 г., Национална пациентска организация гостува в Народното събрание, където провежда информационна акция за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и колко важна е превенцията на това заболяване. Акцията стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание, д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, специалисти кардиолози и невролози.

Д-р Дариткова сподели, че инсултът е сред водещите причини за смъртност и инвалидизация. Това показва изключителното значение на превенцията, профилактиката и последвалите грижи за пациентите.

В рамките на информационната акция народните представители и гостите на Народното събрание бяха поканени да напишат своето послание към хората с инсулт и да демонстрират подкрепата си, като подберат три ключови послания, които показват тяхната съпричастност. Като най-често посочвани се откроиха: грижа, съпричастност, социализация, подкрепа, разбиране, равнопоставеност. Всеки желаещ провери кръвното си налягане, наситеността си на кислород в артериалната кръв, както и дали страда от предсърдно мъждене.

Информационната инициатива продължава с кръгла маса, организирана от Комисия по здравеопазването и Национална пациентска организация. Темата на събитието е: „Пътят на инсулта: от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“ и стартира в 14:30 часа в зала „Изток“ на Народното събрание. Участници в събитието са: д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването, акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н., председател на Българското дружество по неврология, проф. д-р Параскева Стаменова, д.м.н., почетен председател на Българското дружество по неврология, проф. д-р Асен Гудев, д.м.н., председател на Съюза на българските медицински специалисти и началник на Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, доц. д-р Мария Токмакова, д.м., председател на Дружеството на кардиолозите в България, д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение” в Национална пациентска организация. 

За кампанията

Гореизброените дейности в Народно събрание се провеждат във връзка с Международната седмица на предсърдното мъждене и са част от дългосрочна кампания на Национална пациентска организация, посветена на инсултите, която насърчава профилактиката на заболяването с цел предотвратяване на инсулти, подобрение качеството на живот на пациентите и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването.

Безплатни прегледи  

Освен информационните активности чрез онлайн и печатни информационни материали, в кампанията са предвидени и безплатни прегледи за пациенти в риск от малки населени места. Такива вече бяха проведени или се провеждат до края на ноември в Игнатиево, Долни Чифлик, Александрово, Тъжа, Павел Баня, Мъглиж, Стамболийски, като записването става през личните лекари в тези населени места.

ВАЖНО: Безплатни прегледи за пациенти в риск или вече претърпели съдов инцидент предстоят в градовете София, Пловдив и Смолян. Те ще са с предварително записване, което ще се извършва на 23 ноември (петък) на упоменатите за всяко здравно заведение телефони.

Броят пациенти, който може да бъде прегледан в рамките на посочените дни, е ограничен, като при възможност за насрочване на нови дати за безплатни прегледи, както и включването на нови здравни заведения в кампанията, информацията ще бъде своевременно оповестена.

Град Здравно заведение Дата на прегледите Часови диапазон За записване
София УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ (бул. Тотлебен №21),

Клиника по кардиология,

ет. 1 – консултативен кабинет

26 и 29 ноември 8:30-16:00 часа 0886 850961

д-р Димитрова

Пловдив УМБАЛ „Свети Георги“ (бул. Пещерско шосе №66), База 2, кардиологично-консултативен кабинет 11 28 ноември 10:00-13:00 часа 032/602377
Пловдив МБАЛ комплекс „Св. Иван Рилски“,

бул. „Васил Левски“ 144 А-А

26, 27, 28, 29, 30 ноември 13:00-16:00 часа 032/674 112 или на място
Пловдив УМБАЛ Еврохоспитал, ул. Коматевско шосе 79, ет. 2, кабинет 252 28 и 30 ноември, 5 и 7 декември 10:00-14:00 часа 032/207015
Смолян МБАЛ Смолян, бул. „България” №2 26, 27, 28 ноември 8:00-16:00 часа Изчерпан брой прегледи

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *