Стартират обученията на пациенти във факултета Остър коронарен синдром

На 31 октомври 2012 г. (сряда) от 12:00 часа в Голям арт салон в сградата на Радио Варна (град Варна, бул. „Приморски” № 22) се проведе пресконференция на тема:

Стартират обученията на пациенти в рамките на факултета Остър коронарен синдром по програмата „Университет за пациенти”. Над 40 специалисти (кардиолози и медицински сестри) ще обучават пациентите за период от 6 месеца в клиники във Варна, София и Пловдив

От 19 ноември 2012 г. ще стартират обученията на пациенти в програмата „Университет за пациенти” във факултета Остър коронарен синдром едновременно в клиниките по кардиология към здравните заведения: УМБАЛ „Света Марина” (Варна), УМБАЛ „Пирогов” (София), СБАЛССЗ „Света Екатерина” (София), МБАЛ „Токуда Болница София”, УМБАЛ „Света Анна” (София)и МБАЛ (Пловдив).

В пресконференцията взеха участие:

  •  Д-р Румен Йорданов, кардиолог в Клиника по инвазивна кардиология към УМБАЛ „Света Марина” и участващ в програмата специалист, който представи проблема остър коронарен синдром и необходимостта от провеждане на обучение на пациентите с това заболяване;
  • Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, който представи програмата, повода за създаването й, както и ползите за пациентите;
  • Г-жа Мария Димитрова, председател на Асоциация „Сърце”, която описа ролята на пациента в обучаването на други пациенти, които имат сходни заболявания, и разясни принципа на провеждане на активностите в рамките на факултет Остър коронарен синдром.

Обучението на пациентите във факултет Остър коронарен синдром ще се извършва от специално подготвени за целта екипи – лекар и медицинска сестра, на които ще бъде направена подготовка и обучение на 31 октомври 2012 г. (сряда) в УМБАЛ „Света Марина”.

По време на пресконференцията бяха представени информационният сайт на програмата – www.uni.npo.bg, обучителните материали, които ще се дават на пациентите в рамките на кампанията, и планираните факултети, които ще стартират през 2013 г.

За програмата „Университет за пациенти”

Програмата „Университет за пациенти” е дългосрочна инициатива на Национална пациентска организация и нейни членове, която е насочена към предоставяне на обучение и подкрепа на пациентите с хронични заболявания, техните семейства и близки.

Този проект заимства опита и успешните практики на страни като Испания, в които тази система е вече изграден и успешно действащ модел.

В рамките на програмата вече се провеждат обучения по два факултета: Факултет Остеоартроза и Факултет Онкология – рак на млечната жлеза и рак на простатата.

Първите три факултета в рамките на програмата се реализират с подкрепата на:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *