Отбелязахме Световния ден без цигарен дим

На 31 май 2013 г.(петък) на езерото „Ариана” в парк Борисова градина в Софиясе проведе акция за измерване на дишането на пушачи. Акцията, която бе под надслов „Здрави без тютюнев дим”, отбеляза Световния ден без цигарен дим. Инициативата се организира в рамките на програма „Университет за пациенти” на Национална пациентска организация, в сътрудничество с I Quit Smoking България.

В акциятасе включиха 65 пушачи на възраст между 18 и 67 г. На 40 % от тях апаратът за измерване на COв белите дробове отрази средни стойности, пушачите с високо съдържание на COв организма също бяха 40 %, а 20% от включилите се в акцията не бяха счетени за активни пушачи според показателите на апарата за измерване COв белите дробове.

По време на скрининга всички пушачи, които имаха желание да се включат в акцията, бяха приканвани да надуят

 балон за 10 секунди. Всеки, който се затрудни с това изпитание, си направи безплатно измерване на дишането. Измерването се извършваше от медицински специалист, който с помощта на специален апарат  измерваше степента на въглероден оксид (CO) в организма на пушачите.

На 7 юни, в рамките на изложението „Мисия здраве”, което се провежда от 7 до 9 юни пред НДК, на щандa на Национална пациентска организация ще се извършва безплатно измерване на съдържанието на COв белите дробове, съпътствано от безплатна консултация със специалист на I Quit Smoking България.

Едномесечната кампания за борба с тютюнопушенето стартира на 9 май 2013 г. с пресконференция, като кулминацията беше отбелязването на Световния ден без цигарен дим.

Повече информация за кампанията, предстоящите активности и за всички въпроси,

свързани с вредите от тютюнопушенето може да получите на www.uni.npo.bg,както и на горещата линия на Национална пациентска организация

0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

Допълнителна информация

Проучвания на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве показват висока честота на разпространение на тютюнопушенето в България – 42,9% от населението са пушачи, като процентното разпределение е 56,5% за мъжете и 31,2% за жените. Тютюнопушенето се определя като един от основните рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания.Счита се, че 30% от инфарктите се дължат косвено на употребата на цигари. Статистиката показва, че пушачите развиват коронарна тромбоза средно 10 години по-рано от непушачите, както и факта, че всеки девети пациент със сърдечен байпас е пушач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *