#ДезинфекцирайПравилно – Каква е разликата между почистване и дезинфекция?

Често пренебрегваме разликата между почистването и дезинфекцията. А каква е тя? 🤔

🧹 Почистването означава физическо отстраняване на микроби (бактерии и вируси) и мръсотия от повърхности с помощта на детергент и воден разтвор. Това е съществена първа стъпка във всеки процес на дезинфекция.

🧴 Дезинфекцията, от своя страна, означава използване на химикали за убиване на микроби по повърхностите. Kато преди дезинфекция,е важно да се почисти, тъй като мръсотията може да намали способността на дезинфектантите да убиват микробите.

Концентрацията на дезинфектанта и времето за контакт също са от решаващо значение за ефективната дезинфекция на повърхността.

Как се случва правилния процес по почистване и дезинфекция

💧Първо, почистете повърхностите с препарат и топла вода. Всичко, обозначено като почистващ препарат, ще работи. Дезинфектантите трябва да се използват само след като повърхността е напълно почистена, защото замърсяванията и мръсотията могат да намалят ефективността на дезинфектанта за убиване на вируси и бактерии, включително COVID-19.

📋 Дезинфектантите идват с инструкции от производителя, описващи как безопасно да ги използвате. Уверете се, че сте оставили достатъчно време на дезинфектанта да подейства, тъй като се изисква време за престой, през което той трябва да остане мокър върху повърхността, преди да изсъхне. 🧐 Ако в указанията на производителя не е посочено време, оставете дезинфектанта за десет минути, преди да изсушите повърхността с чиста кърпа.

❗️При почистване е добре да запомните два основни принципа:

 Почиствайте повърхностите отгоре надолу. Този метод гарантира, че всички частици или отпадъци падат на пода, който ще бъде почистен последен.

 Започнете първо да почиствате най-чистите места в помещението, като постепенно се придвижвате към най-замърсените (например тоалетни).

👌Когато чистите пода, уверете се, че е добре изсъхнал преди да стъпвате отново по него, за да намалите риска от подхлъзване и падане.

Източник: www.health.govt.nz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *